Margriet logo
Vijf kilo afvallen in het nieuwe jaar: zo doe je dat Beeld Getty Images/Johner RF
Beeld Getty Images/Johner RF

PREMIUM

Vijf kilo afvallen in het nieuwe jaar? Zo doe je dat

Een gloednieuw jaar, een frisse start vol nieuwe kansen en mogelijkheden: er worden weer goede voornemens gemaakt. Is een van jouw goede voornemens om vijf kilo af te vallen? Dat is zeker mogelijk, met de juiste aanpak.

Hoe je dat doet? We vroegen het aan diëtist Desiré van der Kruk van Jouw Foodplan.

Verandering in je eetpatroon

Als je van plan bent om vijf kilo af te vallen, is het belangrijk om eerst naar je eetpatroon te kijken. “De meeste mensen halen hun calorieën uit bijvoorbeeld koekjes, snoep, toetjes, zoet beleg of alcohol. Om af te vallen is het daarom belangrijk om je eetpatroon te veranderen. Wat je precies verandert is per persoon verschillend,” legt Desiré uit.

“Sommige mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om alleen nog alcohol in het weekend te drinken. Anderen eten geen snoepjes of koekjes meer als tussendoortje, maar nemen fruit. Het is belangrijk om doelen voor jezelf te stellen waarvan je weet: dit ga ik volhouden.”

Voeding en sporten

Naast een verandering in je eetpatroon is voldoende beweging ook erg belangrijk. “Een redelijk doel is om een halve kilo tot één kilo per week af te vallen. Je zou dan binnen vijf tot tien weken vijf kilo kunnen afvallen. Hierbij verschilt ook per persoon hoe je dat doel behaald,” legt Desiré uit.

Een kilo afvallen per week, hoeveel calorieën zijn dat? Desiré stelt dat een kilo vet staat gelijk staat aan 7.000 calorieën. Dat betekent 7.000 calorieën die je extra moet verbranden of minder moeten eten. “Stel je voor dat je elke dag 500 calorieën minder eet dan je verbrandt, dan kom je op een totaal ‘tekort’ van 3.500 calorieën in zeven dagen. In een week zou je dan dus een halve kilo kunnen afvallen.”

Desiré adviseert om niet minder dan 1.500 calorieën per dag te eten; dat is 500 calorieën minder dan de aanbevolen hoeveelheid per dag voor een volwassen vrouw. Bij een lagere hoeveelheid calorieën is de kans groot dat er een tekort aan voedingsstoffen ontstaat.”

Vind je het moeilijk om te bepalen wat je het beste kunt veranderen in je eetpatroon of hoe vaak en op welke manier je het beste kunt bewegen? Dan is het volgens Desiré verstandig om hulp te zoeken en een diëtist of een gewichtsconsulent in te schakelen.

Maaltijdvervangers en shakes

Er zijn een aantal dingen die je beter niet kunt doen als je wilt afvallen. Zo kun je volgens de diëtist beter geen extreme diëten volgen. Verder kun je maaltijdvervangers en shakes ook beter vermijden. “Door maaltijdvervangers en shakes te eten val je wel misschien snel af, maar je krijg hiermee te weinig voedingsstoffen binnen. Hierdoor kun je zoveel honger krijgen, dat het om kan slaan in eetbuien. Er ontstaat dan een verstoord eetpatroon en dat helpt niet bij het afvallen.”

Daarbij stelt Desiré dat deze afvalmanieren voor de korte termijn zijn en niet voor de lange termijn. “Deze manieren van afvallen zijn moeilijk vol te houden. Als je bijvoorbeeld van de maaltijdvervangers weer terug gaat naar je oude eetpatroon, dan vliegen de kilo‘s er weer net zo snel aan.”

Nieuw patroon volhouden

Is het uiteindelijk gelukt om vijf kilo kwijt te raken? Dan is het nu de kunst om het vol te blijven houden. “Wat vooral belangrijk is, is om de ingevoerde veranderingen ook vol te blijven houden. Lukt dat niet, dan zullen de kilo’s er snel weer aankomen.”

Naast letten op de calorieën is het ook belangrijk om de rest van de voedingsstoffen binnen te krijgen. “Ontbijt en lunch goed, eet veel vezels en volkoren producten en eet voldoende fruit en groenten, zodat je voldoende vitaminen binnenkrijgt. Als je dit doet in combinatie met de veranderingen, dan behaal je je doelen op een gezonde en goede manier.”

Online eetdagboek

Tot slot heeft Desiré ook nog een handige tip voor als je van plan bent om af te vallen of als je in het algemeen beter op je voeding wilt letten. “Wil je meer inzicht in hoeveel calorieën je op een dag binnenkrijgt? Download dan de app Mijn Eetmeter op je telefoon. Dit is eigenlijk jouw online eetdagboek. Hierop kun je zien hoeveel calorieën er zitten in de voedingsmiddelen die je elke dag eet. Je hoeft er niet elke dag naar te kijken, maar het geeft je wel een goed inzicht in je eetpatroon,” aldus Desiré.

Sanne van de WeteringGetty Images/Johner RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden