null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vijf feiten die je nog niet kende over zonnebrandcrème

We hoeven je vast niet te vertellen hoe belangrijk het is om je in de zon goed in te smeren met zonnebrandcrème. Toch zijn er nog heel wat feiten over zonnebrandcrèmes onbekend, en daardoor gaan we toch vaak de fout in met het smeren.

Zo wist je het volgende bijvoorbeeld vast nog niet.

Beschermende foundation is niet sterk genoeg

Er zijn tegenwoordig veel foundations met SPF te krijgen. Toch is het niet veilig daar volledig op te vertrouwen. De foundation is niet sterk genoeg om te beschermen tegen uv-straling. Echte uv-werende ingrediënten maken een product namelijk minder smeerbaar en daarom worden die vrijwel nooit toegevoegd aan foundations.

SPF's werken maar twee uur

Veel mensen denken dat één keer smeren genoeg is en dat ze het alleen moeten herhalen wanneer ze gezwommen hebben. Dit is niet waar: SPF heeft namelijk maar een tijdelijke werking. Daarom is het belangrijk dat je elke twee uur een nieuwe laag zonnebrandcrème aanbrengt.

Weinig verschil tussen hoge SPF's

Als je graag met factor 50 smeert, in plaats van factor 30, om jezelf optimaal te beschermen, dan kom je bedrogen uit. Er zit namelijk bijna geen verschil tussen de sterkte van factor 30 en factor 50. Dat verschil is maar zo’n één tot twee procent. En ook factor 50 moet gewoon elke twee uur herhaald worden.

Ook smeren in het vliegtuig

Je denkt misschien dat je veilig bent voor de zon wanneer je achter een raam zit, maar dat is niet waar. Ramen blokkeren uv-B wel, maar de uv-A komt er gewoon doorheen. Hoewel uv-B-stralen de echte boosdoeners zijn wanneer het aankomt op verbranding, dringen uv-A-stralen veel dieper in de huid door, waar ze ook schade aanrichten. Vergeet dus niet je zonnebrandcrème mee te nemen wanneer je in het vliegtuig graag naast het raam zit. Omdat je extra dichtbij de zon bent, moet je je ook extra beschermen.

Hoe dikker de crème, hoe beter

Hoewel vloeibare, olieachtige crème veel makkelijker te smeren is, kun je toch echt beter voor de dikke, witte variant kiezen. Die beschermt namelijk een stuk beter. Het is helemaal goed als er ook ingrediënten in zitten die de huid voeden, zoals vitamine E en aloë vera.

Bron | Cosmopolitan

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden