Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zó vies is je bureau op kantoor dus echt

bacterien-bureau-kantoor.jpg

Zijn jij en je collega’s flink aan het snotteren? Dat kan zomaar aan jullie bureaus liggen. Uit onderzoek blijkt dat er schrikbarend veel bacteriën op onze werkdesks huizen.

Een bureau bevat vierhonderd (!) keer meer bacteriën dan een toiletbril, wijst onderzoek van de University of Arizona uit. En daarmee zijn onze bureaus een van de grootste ziektetransmitters.

Mannen zijn viezer

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat mannen drie tot veer keer meer bacteriën op en in hun bureau, telefoon, computer, toetsenbord en kantoorlades hebben. Dit is volgens de studiebollen te wijten aan de grotere bureaus die mannen soms hebben, maar vooral aan hun slechtere persoonlijke hygiëne zoals handen wassen na een wc-bezoek. Ook zou de temperatuur in het kantoor bepalen welke soorten bacteriën er zich ontwikkelen.

Papier en mokken

Tegenwoordig gaat bijna alles via de computer, maar zo nu en dan komt er nog een A4’tje aan te pas. Van een notitieboekje tot en met je agenda: als je die even op je bureau legt of op de vergadertafel, kruipen de bacteriën er bovenop. Maar dit valt in het niet bij de hoeveelheid bacteriën die op je koffie- en theemok huizen. De onderzoekers stelden vast dat zeker negentig procent van de mokken in keukenkantoren zijn bezaaid met bacteriën – twintig procent zelfs met poepbacteriën. Je eigen mok van huis meenemen is dus zo’n gek idee nog niet.

Telefoon

Ook wordt de spotlight op je telefoon gericht. Daarop zitten volgens het onderzoek tien keer meer bacteriën dan een gemiddelde toiletbril. Vooralsnog minder dan op een bureau, maar een telefoon houd je bij je kwetsbaarste plekken zoals je mond en oor. Zo geef je de bacteriën dus sneller de kans om je lichaam in te komen en je ziek te maken.

Pennen

En kauw je op pennen? Een gewoonte om nú af te leren, zeker als je je pen weleens uitleent aan collega’s. Net als bij je telefoon, help je die bacteriën zo je mond in.

Elke dag een doekje eroverheen

Laten we hopen dat onze bureaus op kantoor goed worden schoongemaakt. Heb je die luxe niet op je werk? Haal dan zelf elke dag een desinfecterend doekje over je werktafel, telefoon en computer en/of laptop heen. Je gezondheid én collega’s zullen je dankbaar zijn.

Ook interessant om te lezen

Bron | The Independent
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant