Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Vier vage klachten die op RSI kunnen wijzen

nekpijn.png

Heb je vaak een tintelend of stijf gevoel in je nek, schouders, armen of handen? Dan heb je mogelijk een vorm van RSI of, zoals artsen het tegenwoordig liever noemen, KANS: Klachten aan de Arm, Nek en/of Schouder. Doe je hier niks aan, dan kan dit tot onherstelbare schade leiden. Zo herken je RSI-klachten op tijd.

RSI staat voor Repetitive (‘herhalend’) Strain Injury. Het is een verzamelnaam van allerlei klachten in de bovenrug, het nek- en schoudergebied en de armen – inclusief polsen, handen en vingers. De klachten kunnen ontstaan als je geregeld en herhaaldelijk dezelfde spieren aanspant, zoals op kantoor. Zo spannen we onder hoge werkdruk, meestal zonder ons hiervan bewust te zijn, vaak de spieren in onze nek en schouders aan. Ook veel typen en muisgebruik vergroten de kans op RSI-klachten, want hiermee zet je telkens dezelfde spiertjes in je vingers, pols en armen aan het werk.

Perfectionistenkwaal

Het fnuikende van RSI-klachten is dat ze zich in de loop der tijd opbouwen, waardoor je ze lang kunt negeren. Niet voor niets is RSI een typische perfectionistenkwaal: het werk moet tenslotte af. Tegen de tijd dat je echt pijn krijgt, kan de schade echter onherstelbaar zijn. Het is daarom belangrijk om de symptomen op tijd te herkennen.

Vier vage RSI-klachten

Volgens het Rugcentrum, een onafhankelijke praktijk gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van rugklachten, zijn deze vier vage klachten kenmerkend voor RSI:

 • gevoelloosheid/doof gevoel in hand of arm
 • stijfheid
 • tintelingen in vingers of handen
 • het gevoel dat een lichaamsdeel koud of juist warm wordt

Ook deze klachten horen bij RSI:

 • pijnlijke pols en/of schouder
 • pijnlijke schouderbladen, armen, nek, rugklachten, vingers
 • hoofdpijn
 • onvermogen om de arm op te tillen, bijvoorbeeld ’s nachts
 • wakker worden van de pijn of niet in slaap kunnen komen
 • bij pauze treedt eerst verbetering op, maar na een tijdje is het alsof niks meer helpt
 • zodra je je werkzaamheden weer oppakt, krijg je weer snel klachten (omdat de spieren weer in de oude verkrampte houding schieten)
 • krachtverlies
 • chronische pijn

De RSI-zelftest

Bij hoofdpijn of stijfheid alleen hoeft er natuurlijk geen sprake te zijn van RSI. Maar als je meerdere van de bovenstaande klachten herkent, is het belangrijk om je arts te raadplegen. Het Rugcentrum ontwikkelde ook een zelftest om te kijken hoe reëel de kans is dat je aan RSI-klachten lijdt.

Beantwoord deze tien vragen met ‘ja’ of ‘nee’:

 1. Heb je een doof/ koud gevoel in je handen?
 2. Heb je last van hoofdpijn?
 3. Heb je last van pijn in handen, armen schouders en bovenrug?
 4. Ervaar je stress?
 5. Heb je last van tintelingen in de handen?
 6. Werkt je per dag meer dan zes uur achter de pc?
 7. Ben je perfectionistisch van aard?
 8. Voer je je werk uit achter de computer zonder software die aangeeft wanneer je pauze moet houden, zoals work-pace?
 9. Werk je veertig uur of meer per week?
 10. Heb je last van krachtverlies in de schouders, armen en/of handen?

Resultaat
Tel de vragen die je met ‘ja’ hebt beantwoord bij elkaar op en vermenigvuldig dit aantal met 10. Dit getal geeft aan hoeveel kans je op RSI hebt, in procenten. Hoe hoger het percentage, hoe groter de kans op RSI. Let op: deze RSI-test is slechts een indicatie, neem bij klachten altijd contact op met een arts.

KANS of RSI?
Tegenwoordig praten artsen liever over KANS (in het Engels: CANS) dan over RSI. KANS staat voor Klachten aan de Arm, Nek en/of Schouder die niet door een acuut trauma (ongeluk) of een ziekte zijn veroorzaakt. Over het algemeen gaat het, net als bij RSI, dus om overbelastingsklachten. Er is gekozen voor een nieuwe naamgeving omdat deze de klachten beter zou omschrijven. 

Bron | RSI-vereniging, Revalide, solvo.nl
Beeld | iStock

Dit vind je misschien ook interessant

Bekijk ook

Zo verwijder je die vervelende krassen op je zonnebril.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant