Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Video: Linda (44) over wat leven met een aangeboren hartafwijking betekent

meisje-hart-blij.jpg

 – In samenwerking met hartafwijking.com

Een aangeboren hartafwijking, wordt bij sommigen al vlak na de geboorte ontdekt, bij anderen kan het jaren duren. En zelfs als volwassene, bij wie eerder eens een gaatje in het septum (het tussenschot van je hart) is gesloten, bestaat de kans op een restaandoening zoals bijvoorbeeld pulmonale arteriële hypertensie (PAH). Hieronder lees je wat een aangeboren hartafwijking inhoudt en Linda vertelt hoe de ziekte als kind bij haar werd vastgesteld.

Als er bij jezelf of je kind een aangeboren hartafwijking wordt ontdekt

Je houdt je hart vast, als je als ouder wordt verteld dat jouw (pasgeboren) kind misschien wel een aangeboren hartafwijking heeft. Want: wat houdt dat precies in en wat staat je als ouder te wachten? En welke behandelmethodes zijn er eigenlijk?

Elk jaar worden er ongeveer 25.000 kinderen met een hartafwijking geboren. Toch is er gelukkig ook goed nieuws. Een groeiend aantal kinderen met een aangeboren hartafwijking bereikt de volwassen leeftijd, mede door de verbeterde medische behandeling.

De meest voorkomende aangeboren hartafwijkingen

Bij een gezond hart blijft het zuurstofrijke bloed gescheiden van het zuurstofarme bloed. Bij een aantal aangeboren hartafwijkingen is er sprake van een gaatje in het hart, bijvoorbeeld in de tussenwand van de boezems, van de kamers of van beiden. Of er kan een verbinding zijn tussen de aorta en de longslagader. Daardoor kan het zuurstofrijke bloed zich mengen met het zuurstofarme bloed. Het gevolg? Het zuurstofpercentage in het bloed daalt in de slagaders en organen krijgen te weinig zuurstof waardoor het hart harder moet werken dan normaal. Dit filmpje legt heel duidelijk uit hoe dat zit.

Een complicatie die kan ontstaan bij een aangeboren hartafwijking is pulmonale arteriële hypertensie (PAH). Ongeveer 5 tot 10% van de volwassenen met een aangeboren hartafwijking waarbij er sprake is van een gaatje in het hart, krijgt PAH.

 

Hoe weet je dat je een (aangeboren) hartafwijking hebt?

Op welke symptomen moet je letten om te weten of er een kans is op aanwezigheid van een aangeboren hartafwijking? En hoe wordt die diagnose eigenlijk gesteld? En mag een kindje met zo’n afwijking wel buitenspelen of moet je hem of haar als ouder juíst extra beschermen? Op hartafwijking.com vind je de antwoorden op deze vragen en meer informatie met betrekking tot aangeboren hartafwijkingen en PAH.

De site is ontwikkeld voor patiënten, naasten en familie maar ook voor artsen. Op de site vind je meer persoonlijke verhalen over wat het leven met een hartafwijking inhoudt. Artsen werkzaam als experts op dit gebied zien toe op de juistheid van de medische informatie die op de site staat.

Video: Linda over wat leven met een hartafwijking betekent

Linda Kamer heeft een aangeboren hartafwijking en PAH. Ze vertelt haar verhaal over haar aandoeningen en hoe ze hiermee omgaat. Bekijk haar persoonlijke verhaal in onderstaande video.

Logo opsumit kleuren

Ook interessant