null Beeld

Video: dit kan óók met je longen gebeuren als je rookt

We wisten wel dat rokerslongen er niet fraai uitzien. Maar deze video's van een Amerikaanse verpleegkundige laten zien wat er nog meer met je longen kan gebeuren als je elke dag een pakje sigaretten wegpaft.

Amanda Eller, een verpleegkundige uit North Carolina, deelde een week geleden op Facebook twee video's. Hierin zien we hoe gezonde longen ademhalen. En hoe die van een zware roker met de longziekte COPD, bijna altijd een gevolg van roken, dat doen. De zieke rokerslongen links zijn niet alleen pikzwart, ze 'ademen' ook echt anders dan de gezonde longen rechts. Het verschil is zo opvallend dat de video's inmiddels door bijna zevenduizend mensen zijn gedeeld.

Gezonde longen

Op de eerste video is te zien hoe gezonde longen werken als er lucht in wordt gepompt: ze blazen op en veren weer normaal terug.

Rokerslongen

In de tweede video zijn de rokerslongen van iemand met de longziekte COPD aan de beurt. Het verschil is opmerkelijk. Ze blazen wel op als er lucht in wordt gepompt, maar storten daarna als een soort plumpudding in elkaar. De rek is er letterlijk uit door het roken.

Door de verminderde elasticiteit moeten de longen harder werken om de volgende teug lucht te kunnen inhaleren. Mensen met COPD hebben daarom moeite met ademhalen, wat veel energie kost.

Over COPD

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Mensen met deze longziekte kunnen moeilijker ademhalen omdat hun longen, bijna altijd als gevolg van roken, zijn beschadigd. Alledaagse activiteiten zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden kunnen hierdoor erg zwaar zijn. Het Longfonds vergelijkt het met een tankwagen waar zo'n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen.

Bron | boredpanda.com

Lees ook

Ikea doet verrassende onthulling over de Zweedse gehaktballetjes

Hoe merk je dat je lever aan het vervetten is?

Vitamine D2 of vitamine D3: welke vorm is beter voor je lichaam?

Bekijk ook

Je katoenen schoenen waterdicht maken: het kan. En met dit simpele trucje is het zo gepiept.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden