null Beeld

Via déze producten krijg je aluminium binnen: hoe schadelijk is dat?

Bij aluminium moet je misschien meteen aan het zilveren folie denken, maar ook in verzorgingsproducten zoals zonnebrand en deodorant zit vaak aluminium. En niet alleen via onze huid, maar ook via ons drinkwater en eten krijgen we de nodige portie binnen. Maar hoe schadelijk is aluminium eigenlijk?

Het RIVM deed onderzoek.

Is aluminium schadelijk?

Wanneer je te veel aluminium binnenkrijgt, is dit schadelijk voor je botten en zenuwstelsel. Je nieren zorgen ervoor dat aluminium in het lichaam wordt afgevoerd. Daarom is deze stof vooral gevaarlijk voor mensen met nierproblemen, omdat het aluminium zich dan kan ophopen in je lichaam. Daarnaast is in het verleden weleens de link gelegd tussen de ziekte van Alzheimer en borstkanker bij de blootstelling aan aluminium, maar dat is nooit wetenschappelijk bewezen. Toch hoef je je niet direct zorgen te maken. De kans dat je te veel aluminium binnenkrijgt is namelijk erg klein. Volgens het onderzoek van het RIVM is de blootstelling van aluminium via verzorgingsproducten heel laag. Dat houdt in dat het aluminium in je deodorant of zonnebrand nauwelijks door de huid heen komt. Ook bij een gezond voedingspatroon neemt je lichaam maar hele kleine hoeveelheden aluminium op, die worden afgevoerd met je ontlasting. In deze gevallen is aluminium dus niet schadelijk.

Aluminium in verzorgingsproducten

Aluminium zit voornamelijk in veel deodorant, omdat deze stof goed werkt tegen zweten. Daarnaast zit het soms ook in zonnebrand, tandpasta en nagellak. De kleine hoeveelheid aluminium die je door dit soort producten binnenkrijgt is dus niet schadelijk, maar mocht je het willen vermijden, controleer dan op het etiket of er geen aluminium chlorohydraat, aluminiumoxide of aluminium in zit.

In eten en drinken

Zowel in drinkwater als in verschillende voedingsmiddelen zit aluminium. Dit vind je vaak terug in theebladeren, cacaobonen, specerijen, kruiden, graanproducten en groenten. In fruit, vlees en vis zit heel weinig aluminium. Ook kan het in kleurstoffen zitten. Daarnaast kan via kookgerei aluminium in je eten terecht komen door de combinatie met zuur of zout. Probeer daarom de aluminium pannen, potten en folie zo veel mogelijk te vermijden als je hele zure of zoute gerechten maakt. Bij water uit de kraan is het aluminiumgehalte gelukkig laag, hiervoor gelden namelijk strenge regels. Zit er te veel aluminium in het water? Dan komt het niet bij ons uit de kraan.

Lees ook: Waarom je waterleiding mogelijk een gevaar vormt voor je gezondheid

Aluminium in de grond

Daarnaast zit aluminium ook in onze bodem. Daarom komt het bijvoorbeeld ook via gewassen in bepaalde voedingsmiddelen terecht. Ook in kleigrond kan veel aluminium zitten. Als je de inname van aluminium laag wil houden, kun je dus het beste niet langdurig producten zoals ontslakkingsklei gebruiken en zwangerschapsklei en voedingssupplementen op basis van klei vermijden.

In medicatie en vaccins

Vooral bij maagzuurremmers is het bekend dat ze veel aluminium bevatten. Vandaar dat het advies is om deze niet langdurig te slikken. Ook zit in sommige vaccins aluminium om de werkzaamheid te verbeteren. Maar die hoeveelheid is niet schadelijk, de veiligheid van deze vaccins is namelijk bewezen en deze worden continu in de gaten gehouden.

Bron | RIVM, Voedingscentrum, Eat Pure Love

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

null Beeld

Margriet Extra Liefde & Relaties staat vol prachtige, ontroerende en herkenbare verhalen. Maar ook: tips voor betere seks (voor iedere leeftijd), een quiz om je liefdeskennis te testen én antwoord op de vraag: nieuwe vrienden maken, hoe doe je dat? Nu in de winkel of online te bestellen via deze link.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden