Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom vezels eten voor een darmoperatie zo belangrijk is

vezels-eten-operatie-darm.jpg

Dat vezelrijke voeding goed is voor een gezonde spijsvertering en stoelgang, dat hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Maar wist je al dat vezels eten ook leidt tot minder kans op complicaties na een darmoperatie? En dan in het specifiek bij dikkedarmkanker. We leggen je uit wat je hierover moet weten. 

Vezels eten bij een operatie aan de dikke darm 

Uit een onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat vezels eten de kans op complicaties na een operatie voor dikkedarmkanker kan verminderen. Dit geldt zowel voor algemene als chirurgische complicaties. In het onderzoek werd een goede darmgezondheid in verband gebracht met een kleinere kans op problemen na een ingreep. Dieuwertje Kok, onderzoeker aan Wageningen University & Research (WUR) legt aan Alliantie Voeding uit dat hoe gezonder de darm is, hoe beter deze zich kan weren tegen infecties of andere problemen. Daardoor komt een patiënt met een gezondere darm mogelijk beter door een operatie heen. En dat is heel belangrijk, want complicaties verminderen niet alleen de kwaliteit van leven van een darmkankerpatiënt, maar het maakt het herstel ook moeilijker en verhoogt de kans op overlijden. 

Andere factoren

Naast vezels eten zijn er nog andere factoren die de kans op complicaties na een darmoperatie groter of kleiner kunnen maken. De grootste en bekendste risicofactor is roken. Dit kan niet alleen de kans op kanker verhogen, maar kan mogelijk ook de kans op problemen na een ingreep groter maken. Verder is het belangrijk om op een gezond gewicht te blijven, voldoende te bewegen en naast vezelrijk ook gezond te eten.

Lees ook: Van diagnose tot behandeling: dit moet je weten over darmkanker

Vervolgonderzoek

Voor gezonde mensen geldt een advies om dagelijks 30-40 gram aan voedingsvezels binnen te krijgen. Dit zit onder andere in volkoren producten, groente, fruit, peulvruchten en noten. Hoewel er uit dit onderzoek wel een verband blijkt te zijn tussen vezels eten en het risico op complicaties na een operatie aan de darmen, is het nog niet duidelijk hoe dit vervolgens zou moeten worden toegepast. Er moet bijvoorbeeld worden gekeken of het haalbaar en veilig is voor darmkankerpatiënten om vlak voor een operatie de vezelinname te verhogen. Nieuwe inzichten op dit gebied kunnen worden opgenomen in prehabilitatieprogramma’s, waarmee patiënten fitter de operatie ingaan.

Bron | Alliantie Voeding
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.  

Ook interessant