Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zó verlaat vet je lichaam als je aan het afvallen bent

zo-verlaat-vet-je-lichaam-als-je-aan-het-afvallen-bent.jpg

Ben jij druk bezig met sporten en afvallen en vraag je je af waar het vet dat je verbrandt heengaat? Je denkt misschien dat het omgezet wordt in energie, zweet of urine, maar het meeste vet blijkt op een andere manier je lichaam te verlaten.

Namelijk via je adem. 

Vet niet omgezet in energie of spieren

Veel mensen die op dieet zijn, streven er naar om zo veel mogelijk vet te verbranden. Maar als je aan het afvallen bent, dan vraag je je misschien af waar dat vet eigenlijk heengegaan is. Misschien denk je dat het omgezet wordt in energie of zelfs spiermassa, maar dat is niet zo. Het verlaat je lichaam via je longen en je adem. Maar hoe werkt dat dan precies, want het is toch niet zo dat ons vet uit een gas bestaat? 

Lees ook
Deze 10 dingen maken het makkelijker om vet te verliezen

Water en CO2

Het vet in ons lichaam is opgebouwd uit verschillende atomen: koolstof, zuurstof en waterstof. Als je vet aan het verbranden bent, worden die atomen omgezet in water en koolstofdioxide: CO2. Een gedeelte van het vet plas of zweet je dus wel uit: per tien kilo vet die je afvalt, zet je lichaam 1,6 kilo om in water. De overige 8,4 kilo worden omgezet in CO2 en dan via je bloed naar je longen getransporteerd. Vanuit je longen adem je dus het grootste gedeelte van het verbrande vet gewoon weer uit. 

Afvallen door ademhalen

Je denkt nu misschien dat je dan ook kan afvallen door heel veel te ademen, maar zo zit dat helaas niet. Voordat je het vet kunt uitademen, moet het eerst afgebroken worden. Daarvoor zul je toch echt een hoop calorieën moeten verbranden, dus met alleen ademhalen kom je er helaas niet

Bron | Quest, Gezondheidsnet
Beeld | Getty Images

Ook interessant