Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wel vet eten maar toch afvallen: met dít dieet kan het

vet-eten-afvallen.jpg

Een dieet waarmee je kunt afvallen zonder vet eten als noten, rood vlees, boter en mayonaise te schrappen? Het kan met het ketodieet. Sanne Bernhart, lifestylecoach, personal trainer en auteur van het nieuwe boek Food Fit Focus, legt uit waarom gourmetten met kerst binnen dit dieet prima kan.

Dát horen we graag.

Koolhydraatarm

Een ketogeen ‘dieet’ bestaat uit koolhydraatarm eten en je voedingstoffen halen uit groente, vette vis, vlees, noten, eieren en rood fruit. Ook wordt de levensstijl gecombineerd met sport. In de eerste vijf dagen train je twintig tot dertig minuten op een hoge intensiteit, dus bijvoorbeeld door te hardlopen, schaatsen, skeeleren, fietsen of op een crosstrainer te trainen. “Het is dan wel belangrijk dat je echt op hoog tempo traint”, aldus Bernhart. “Eigenlijk op zo’n niveau dat je net een beetje buiten adem bent.” Wie deze dingen combineert komt in de zogenaamde ‘ketostand’, waarbij de glucose niet meer voorradig is door alles wat je normaal tot je neemt. In die ketostand ga je dus je reserves opmaken. En als je dat zo houdt, blijf je constant energie uit die ketonen halen. Dan begint het afvallen.

Eerste dagen zijn het zwaarst

“De eerste vijf dagen zijn intensief”, vervolgt Bernhart. “Dat komt omdat je eerst de schakelaars in je lichaam om moet zetten. Vanaf dag zes is het aantal calorieën dat je met het ketogeen dieet binnenkrijgt hoger, maar nog steeds genoeg om gewicht te verliezen. En uiteindelijk – mits je je er goed aan houdt– eet je op zo’n manier dat het woordje ‘honger’ niet meer in je woordenboek voorkomt.”

Wie een ketogeen dieet volgt, kan tot wel twee kilo per week verliezen. “Maar het is wel belangrijk dat je dit dieet onder begeleiding van een coach volgt die samen met jou uitzoekt wat wel en niet bij je past”, waarschuwt de Food Fit Focus-expert. “Vooral in de eerste periode waarin je je levensstijl omgooit, kun je je bijvoorbeeld slap voelen. Dan is het van belang dat je bepaalde voedingsmiddelen aanpast.”

Vet eten en tóch afvallen

Bernhart heeft een lange lijst producten die je kunt eten wanneer je ketogeen eet. Daar staan niet alleen vrij logische dingen als veel groente en rood fruit op, maar ook vet eten als entrecote, mayonaise, slagroom en kruidenboter. “Ik  hoor je denken: daar ga ik toch niet mee afvallen?”, lacht Bernhart. “Maar door het gebrek aan koolhydraten, waardoor er dus aanspraak wordt gemaakt op die reserves, val je toch af. Vooral vrouwen vinden het de eerste periode vaak een heel aparte levensstijl, maar het werkt! En een entrecote bij het kerstdiner is toch iets waar veel mensen liever geen nee tegen zeggen.”

Diabetes type 2

Bernhart benadrukt dat het ketodieet vooral heel geschikt is voor mensen met diabetes type 2. “Voor mensen met een druk of stressvol leven is het dan weer minder geschikt: je moet er echt tijd voor vrijmaken, omdat het ook iets doet met je mentale gesteldheid.” Wie deze levensstijl wil gaan proberen, doet er goed aan om nu te beginnen. “Je kunt er alvast een beetje aan wennen met wat kleine recepten en handelingen voor de feestdagen en écht beginnen in januari.”

Menu tijdens de feestdagen

Bernhart heeft al enkele tips voor de feestdagen: “Kies liever een kaasplankje in plaats van tiramisu als dessert. Alles waar suiker in zit, is eigenlijk een no-go. Als je gaat gourmetten met de feestdagen, sla het brood dan over. Je mag heus een sausje, maar je kunt beter voor volle mayonaise dan voor ketchup gaan. Ook daar zit namelijk weer suiker in. En wie zich tijdens het kerstdiner net iets te veel heeft laten gaan, geldt: zorg dat je de volgende dag gaat balansen. Ga snelwandelen, doe een seven minute work-out en sla je ontbijt een keertje over – of ontbijt heel licht met kwark en blauwe bessen. Dan ga je keto-proof het nieuwe jaar in!”

Over Sanne Bernhart

Nieuwsgierig naar de kennis en methoden om tot een fitter lichaam en een gezondere geest te komen? Lifestylecoach Sanne Bernhart (48) heeft zich ontwikkeld tot een expert op dit gebied. Ze volgde spirituele trainingen en beoefende diverse yogastijlen. Een bodybuildersopleiding gaf haar inzichten in en een nieuwe visie op krachttraining. Om te ervaren wat voeding met je doet, fysiek en mentaal, sprak ze met topkoks, artsen en wetenschappers. Ze sloeg met veel plezier en soms met frisse tegenzin aan het koken. Van een vegetarische periode en Aziatisch koken tot en met acht dagen op ‘water en brood’ leven – en ze ervoer hoe heilzaam vasten kan zijn. In ‘Food Fit Focus‘ deelt zij hoe je met veel plezier kunt werken aan een goede balans in je leven. En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

Beeld | Getty Images

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant