Verwennerij door grootouders slecht voor gezondheid kleinkinderen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Uit Ouders van Nu

Verwennerij door grootouders slecht voor gezondheid kleinkinderen

Van een extra snoepje tot langer opblijven: bij opa en oma mag altijd nét iets meer. Helaas blijkt die verwennerij niet zonder gevolgen te zijn. Volgens onderzoekers heeft het een slechte invloed op de gezondheid van de kleinkinderen.

Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit van Glasgow.

Dit artikel is afkomstig uit Ouders van Nu. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de tijdschriften op margriet.nl. Daar lees je hier meer over.

Voedingspatroon en lichaamsgewicht

De wetenschappers bekeken 56 eerder gehouden studies uit achttien verschillende landen, die het gedrag van grootouders ten opzichte van hun kinderen hun kleinkinderen onder de loep namen. Uit de gegevens bleek dat opa’s en oma’s vaak een slechte invloed hebben op het voedingspatroon en het lichaamsgewicht van hun kleinkinderen, wat weer tot frustratie leidt bij de ouders.

Veel suiker en vet

Opa’s en oma’s zouden hun kleinkinderen (te) vaak belonen met eten. Als ze bijvoorbeeld hun bord leegeten, krijgen ze een ijsje. Of als ze netjes hun speelgoed opruimen, mogen ze een snoepje. Grootouders ‘chanteren’ de kleinkinderen kortom nogal eens, met als onderhandelingsmiddelen snacks met veel suiker en/of vet.

Roken

De slechte invloed op de gezondheid zit hem niet alleen in de snacks die ze de kleinkinderen geven. Kinderen krijgen bij hun grootouders ook niet genoeg lichaamsbeweging. En in sommige landen roken de grootouders zelfs ongegeneerd in het bijzijn van hun kleinkinderen.

Praten

Hoewel ouders hier flink van balen, durven ze hier vaak niets van te zeggen. Veel ouders zijn namelijk afhankelijk van de oppashulp die ze van hun eigen ouders krijgen en dus houden ze hun mond maar dicht. Hoofdonderzoeker Stephanie Chamers vertelt aan de Britse omroep BBC dat ze dit begrijpt. Toch zou het beter zijn als ze het wel doen, stelt ze. ‘Doordat opa en oma hun kleinkinderen verwennen of roken in hun bijzijn, neemt onbedoeld het risico op kanker bij de kinderen toe zodra die volwassen zijn.’

Auteur: Erandi Godinez – Bron: PLOS One Journal

Meer lezen over de ontwikkeling van je kleinkind(eren)? Schrijf je dan nu in voor de wekelijkse nieuwsbrieven in je mailbox via op www.oudersvannu.nl/groeikalender.

Ouders van NuGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden