null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vervroegd met pensioen gaan blijkt niet goed voor je hersenen

Sommige werkenden kunnen niet wachten tot ze met pensioen mogen, anderen moeten er nog lang niet aan denken. Maar als je kiest voor een vervroegd pensioen kan dat zomaar eens negatieve gevolgen hebben.

En dan hebben we het niet over de gevolgen voor je portemonnee.

Vervroegd pensioen

Onderzoekers van de Universiteit van New York hebben ontdekt dat een vervroegd pensioen ervoor kan zorgen dat de cognitieve achteruitgang bij ouderen wordt versneld. De onderzoekers baseren hun conclusie op een analyse van gegevens uit een recent onderzoek onder Chinezen van 45 jaar en ouder. De wetenschappers vergeleken de resultaten met de landelijke pensioenregeling in China. In die regeling staat dat inwoners van bepaalde delen van het land eerder met pensioen moeten gaan. "Het programma is geïntroduceerd op basis van de behoeften en capaciteit van een economie, in het bijzonder om armoede op oudere leeftijd te verminderen", legt hoofdonderzoeker Plamen Nikolov uit.

Cognitieve achteruitgang

Hoewel een vervroegd pensioen ook voordelen kan bieden, ontdekten de wetenschappers tot hun verbazing dat het ook risico’s met zich meebrengt. Personen in de gebieden die de het vervroegde pensioen implementeerden, scoorden aanzienlijk lager op cognitieve testen dan personen die in gebieden wonen die het programma niet aanboden. "In de bijna tien jaar sinds de implementatie leidde het programma tot een afname van de cognitieve prestaties met bijna 20 procent", aldus Nikolov. De cognitieve achteruitgang bleek onder vrouwen bovendien iets hoger dan onder mannen.

Inkomensverschil

Verrassend genoeg waren de geschatte effecten vergelijkbaar met de negatieve bevindingen in landen waar vroege pensionado’s een hoger inkomen hadden, zoals Amerika en diverse landen binnen de Europese Unie. "Het feit dat pensionering op zichzelf tot verminderde cognitieve prestaties leidt, is een raadselachtige kwestie, maar uiterst belangrijk omdat het de welzijnsimplicaties voor iemands kwaliteit van leven op oudere leeftijd kan beïnvloeden." Nikolov is daarom van plan het onderzoek naar dit onderwerp voort te zetten om een verklaring te vinden voor deze resultaten.

Lees ook

Nieuw pensioenakkoord: op déze leeftijd mag jij stoppen met werken

Bron | Science Daily

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden