Margriet logo
null Beeld

Verstopte neus? Seks kan volgens dit onderzoek helpen

Heb je last van een verstopte neus, dan kan seks helpen. Dat blijkt uit een kleinschalig onderzoek, dat nu een prijs heeft gewonnen. Het is het proberen waard, toch?

Is het misschien zelfs nog beter dan neusspray?

Onderzoek

Aan het Duitse onderzoek deden achttien koppels mee, die een verstopte neus hadden - de een wat erger dan de ander. Zij kregen een speciaal apparaatje waarmee ze de luchtwegweerstand in hun neus konden opmeten. Dit moesten ze op vijf verschillende momenten doen, voor en na de seks. De volgende dag moesten ze dezelfde meetmomenten uitvoeren na het gebruik van neusspray.

Seks vs neusspray

Wat bleek: de deelnemers die een orgasme kregen, konden daarna een stuk vrijer door hun neus ademen. Net zo goed als het resultaat dat de neusspray gaf, tot wel een uur na het orgasme. Helaas raakte de neuzen een uur na het orgasme weer verstopt, terwijl de neusspray na het eerste gebruik nog zeker drie uur lang doorwerkte. De neusspray werkt dus beter, maar seks blijkt dus een snelle - en vooral leuke - tijdelijke oplossing te kunnen zijn.

Lees ook:

Dít is waarom je verslaafd kunt raken aan neusspray

Interessant maar nog mager onderzoek

Nou zitten er veel kanttekeningen aan dit experiment, geven de onderzoekers zelf ook toe in het Ear, Nose & Throat Journal. Ten eerste was het met achttien heterokoppels een behoorlijk kleinschalig onderzoek. Dat waren ook nog eens allemaal mensen die in de zorg werkten, of hun partners. Een te kleine en eenzijdige groep om dus echt harde conclusies over te kunnen trekken. Daarom is nog meer onderzoek nodig. De onderzoekers mogen er in elk geval al wel een prijs voor in hun zak steken.

Lees ook:

Een teentje knoflook in je neusgat: helpt dat echt bij een verstopte neus?

Nobelprijs voor grappig onderzoek

Een week voor de bekendmaking van de echte Nobelprijswinnaars, worden de Ig Nobelprijzen uitgereikt. Dit zijn alternatieve Nobelprijzen voor onderzoeken die je vooral laten lachen en vervolgens aan het denken zetten. Het seks-tegen-een-verstopte-neus-onderzoek vond de jury zo grappig, dat het dus zo'n Ig Nobelprijs heeft gewonnen. Het is dus een soort parodie op de prijs, maar dat wil niet zeggen dat het onderzoek niet klopt. Integendeel. Ga jij het bij je volgende verstopte neus uitproberen? Hier nog een goede reden om het vaker te doen: seks is gezond, zeker op latere leeftijd.

Bron | ABC News, Ear, Nose & Throat Journal

Beeld | Getty

Faye Heijnis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden