Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Verstandskiezen: wel of niet laten trekken?

voordelen-lachen.png

Moet je een verstandskies waar je geen last van hebt nu wel of niet laten verwijderen? Mond-kaak- en aangezichtschirurg Hossein Ghaeminia van het Radboudumc onderzocht de zin en onzin van preventief trekken en ontdekte terloops een slimme manier om ontstekingen te voorkomen.

Verstandskiezen die nog geen klachten geven worden vaak verwijderd om problemen in de toekomst te voorkomen. Maar zo’n ingreep is nooit helemaal zonder risico’s. Zo kan de wond gaan ontsteken of kunnen er zelfs gevoelszenuwen van de onderlip en kin beschadigd raken. Kortom, wat is verstandiger: een verstandskies preventief verwijderen, of juist laten zitten?

Per persoon bekijken

Het antwoord op die vraag hield ook MKA-chirurg Ghaeminia bezig. Hij spitte alle literatuur door en verrichtte eigen onderzoek, maar helaas: een eenduidig antwoord kon hij niet vinden. Het blijkt namelijk per persoon en per situatie te verschillen wat de beste keuze is. Zo hebben rokers, mensen ouder dan 26 jaar en mensen met een slechte mondhygiëne en slechte weerstand wat meer kans op problemen na een verstandskiesverwijdering. Vooral vrouwen, want die blijken gevoeliger voor infecties dan mannen. Slik je de pil? Dan is de kans op ontstekingen nog iets groter, weet de chirurg.

Laten zitten?

Maar die andere optie, gewoon laten zitten, is helaas ook niet zaligmakend. Zo kan een verkeerd groeiende verstandskies zo krap in je kaak zitten dat hij de kiezen ernaast aantast. Dan moet je verstandskies er op oudere leeftijd alsnog uit en heb je nóg meer kans op complicaties. In Engeland hebben ze het een tijdje geprobeerd om de achterste kiezen zo lang mogelijk met rust te laten, maar inmiddels is er volgens Ghaeminia veel kritiek op deze manier van werken. “Het aantal getrokken verstandskiezen neemt inmiddels weer toe, omdat verstandskiezen op termijn te veel schade berokkenden aan de aangrenzende kiezen,” vertelt de chirurg aan het NRC.

Spoelen met kraanwater

Kortom, of je je verstandskiezen wel of niet preventief moet laten trekken, is volgens de chirurg een ‘persoonlijke afweging’. Wat de keuze misschien makkelijker kan maken: er bestaat een eenvoudige manier om infecties te bestrijden. Zo ontdekte de chirurg dat je een ontsteking kunt voorkomen door na de operatie regelmatig de wond te spoelen met kraanwater. “Vergeleken met andere opties zoals antibiotica, is spoelen met kraanwater een relatief goedkope en eenvoudige manier om een ontsteking na het verwijderen van de kies te voorkomen. Patiënten kunnen dit ook zelf thuis doen”, aldus Ghaeminia. Dit kan gewoon met behulp van een plastic spuitje, verkrijgbaar bij de apotheek.

Bron | Radboudumc, NRC

Ook goed om te weten

Bekijk ook

Gympen weer wit maken? Daar is maar één product voor nodig. Het is spotgoedkoop en je hebt het ongetwijfeld in je beauty-voorraad…

Ook interessant