Margriet logo
Verslaafd aan zout eten? Dit kan het over je gezondheid zeggen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Verslaafd aan zout eten? Dit kan het over je gezondheid zeggen

De hele dag door behoefte aan zoute snacks? Híer komen die cravings naar pizza, chips en friet vandaan.

Grote kans dat je lichaam eigenlijk aan iets anders behoefte heeft.

Zin in zout? Dit kan het betekenen

Niets mis met af en toe een hele zak chips leeg eten, of snakken naar een zout dropje. Maar, je kent het riedeltje: alles met mate. Wanneer je té vaak, té veel zin hebt in een zoute snack, kan dit zomaar eens op een gezondheidsprobleem duiden. Ben jij verslaafd aan zout eten? Aan een van deze oorzaken kan het liggen.

Lees ook:
Deze gevolgen heeft te veel zout eten voor je gezondheid

Verslaafd aan zout eten kan door deze oorzaken komen

  • Je drinkt te weinig; en bent dus gedehydradeerd. Wie te weinig water drinkt, zal vaker behoefte aan snacks hebben dan iemand die zich aan de aanbevolen hoeveelheid van 2 liter per dag houdt. Hoe je dit kunt oplossen? Leer de signalen van je lichaam kennen en ontdek het verschil tussen een hongergevoel en dorst.
  • Je drinkt te weinig tijdens het sporten; waardoor je trek in zout eten dubbel zo groot wordt. Combineer bovenstaande met het feit dat je bij zweten veel, héél veel zout verliest, en je snapt dat je lichaam vanzelf snakt naar het bijvullen van dat zoutgehalte.
  • Je eet te veel zout; het is een soort vicieuze cirkel, als je het diëtist Shauna McQueen vraagt. Wie veel zout eet, bouwt vanzelf een grotere behoefte aan nog meer zout op. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat die behoefte aan zout op deze manier alleen nog maar sterker wordt.
  • Je bent gestresst; en grijpt daardoor sneller naar makkelijke voeding, die weinig bereidingstijd nodig heeft. In kant-en-klare magnetronmaaltijden zit nou eenmaal meer zout dan in een verse lunch of avondmaal uit eigen keuken.
  • Je hebt last van pms; het premenstrueel syndroom kan ook de oorzaak zijn, want door een verstoorde hormoonbalans kan je lichaam andere signalen dan normaal afgeven.

Tijd om die verslaving te dempen? Zo minder je met zout zonder smaak te verliezen.

Beeld | Getty Images

Leonie CollombonGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden