Gezondheid

Kun je verslaafd zijn aan thee?

zoveel-plastic-krijg-je-binnen-via-een-simpel-theezakje.jpg

Een kopje thee bij het wakker worden of voor het slapengaan. En vooruit, als je net op je werk bent. Vlak voor de lunch. Daarna. En eh, nog even voor het avondeten. En als je tv zit te kijken…

Voor je het weet, heb je flink wat koppen thee achterover getikt. Kun je eigenlijk verslaafd zijn aan thee?

Cafeïne

Een betere vraag is of je verslaafd kunt raken aan de cafeïne die in thee zit. Cafeïne kan adrenaline triggeren en dus kun je je door een kop thee energieker en alerter voelen. Dat gevoel kan het drinken van thee misschien nóg lekkerder maken. Maar echt verslaafd raken? Je kunt wel het gevoel krijgen dat je cafeïne nodig hebt om ’s ochtends bijvoorbeeld sneller wakker te worden of overdag beter te presteren, maar de kans is nihil dat je zo veel thee drinkt dat de cafeïne in je bloedbaan terechtkomt.

Maximaal 400 gram cafeïne

In thee zit veel minder cafeïne dan in koffie. Uit dit onderzoek uit 2008 blijkt dat verschillende soorten thee, zoals witte, groene en zwarte thee, tussen de 14 en 61 milligram cafeïne per kop bevatten. En dat terwijl er in een kop koffie gerust 100 milligram cafeïne zit – bijna drie keer zo veel als een gemiddeld kopje thee. Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Die grens overschrijd je met thee volgens het Voedingscentrum niet snel. Bovendien heb je op een gegeven moment waarschijnlijk geen dorst meer, toch?

Hoofdpijn

Om uit te zoeken of je verslaafd bent aan, of in elk geval een beetje afhankelijk bent van cafeïne in thee, kun je kijken of je er fysiek of mentaal iets van merkt als je even minder of geen thee drinkt. Krijg je last van hoofdpijn, spierpijn of vermoeidheid? En verdwijnen deze symptomen als je wel weer geregeld thee gaat drinken? Dan zou dat kunnen wijzen op een soort afhankelijkheid van cafeïne en dus van thee die cafeïne bevat. Hiermee heb je dan eigenlijk je antwoord al. Bij serieuze twijfel kun je het best naar je huisarts gaan.

Cafeïnevrije thee

Maar in principe is er dus niets mis met flink wat koppen thee per dag. Niet voor niets meldt het Voedingscentrum op de site heel stellig dat het drinken van thee gezond is, omdat het de kans verkleint om een beroerte te krijgen en het de bloeddruk verlaagt. Gezonde volwassenen wordt geadviseerd om in elk geval drie koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. En als je elke vorm van verslaving wilt voorkomen, kun je natuurlijk ook cafeïnevrije thee drinken – die is net zo lekker. Écht. Je moet alleen wel eventjes zoeken in het supermarktschap.

Bronnen | Bustle, Voedingscentrum
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.    

Ook interessant