null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Verschillende coronavaccins in omloop: mag je straks zelf kiezen?

Farmaceuten van over de hele wereld zijn druk in de weer om een werkend coronavaccin op de markt te brengen. Inmiddels heeft Nederland al bij zes verschillende fabrikanten een vaccin besteld. Maar hoe werkt dat eigenlijk als we straks beginnen met vaccineren? Mag je dan zelf kiezen tussen de verschillende coronavaccins?

En waarom heeft Nederland meerdere coronavaccins besteld?

Keuze uit verschillende coronavaccins

De overheid heeft alvast flink ingeslagen en in totaal 55 miljoen doses van verschillende coronavaccins bij zes farmaceuten besteld. De reden dat het kabinet meerdere vaccins heeft ingeslagen is dat ze zo hun kansen kunnen spreiden. Het is vooraf namelijk niet zeker wanneer de verschillende coronavaccins beschikbaar zijn, én of ze ook voldoende effectief werken.

Toch krijgen inmiddels steeds meer vaccins groen licht en zijn ze in sommige landen zelfs al begonnen met vaccineren. De kans is dus aanwezig dat we straks zes verschillende coronavaccins tot onze beschikking hebben. Maar dat betekent volgens het ministerie van Volksgezondheid niet dat we vervolgens zelf voor een farmaceut mogen kiezen.

Meest geschikte vaccin

Volgens het ministerie zullen zodra het eerste coronavaccin door de keuring heen is, ook de eerste mensen hiermee worden gevaccineerd. Daarbij gaat het vooralsnog om 230.000 bewoners van verpleeghuizen en zorginstellingen en 612.000 zorgmedewerkers. Indien er verschillende coronavaccins tegelijk beschikbaar komen, kijkt het ministerie eerst of het Europees Medicijnagentschap (EMA), die de vaccins beoordeelt, nog een advies heeft over welk vaccin het meest geschikt is voor een specifieke doelgroep.

Lees ook: Dít is wanneer jij naar verwachting een coronavaccinatie mag halen

Registreren wie welk vaccin krijgt

Als blijkt dat het ene vaccin bijvoorbeeld geschikter is voor jongeren en een ander voor ouderen, dan kan het dat mensen in Nederland met verschillende vaccins worden ingeënt. In dat geval moet er goed geregistreerd gaan worden wie welk vaccin heeft gekregen en uit welke levering de injectie afkomstig is. Hoe dat precies zal worden bijgehouden is nog niet duidelijk, maar daarvoor moet eind december een centraal registratiesysteem komen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 53 ligt nu in de winkel! Het is bijna kerst, en daarom deze week: kerstmenu-tips van chef-koks, de gezichten van 2020, een interview met Anita Witzier en dochter Julia, het belang van decembertradities en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden