Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít zijn de verschillen in soorten hoofdpijn

hoofdpijn-soorten.jpg

Hoofdpijn, in welke vorm dan ook, kan veel impact hebben op je dagelijks functioneren. Maar weet jij wat het verschil is tussen migraine en spanningshoofdpijn? En wanneer ga je precies met je klachten naar de huisarts? Wij zochten het voor je uit.

Pas als je weet welke vorm van hoofdpijn je hebt, weet je hoe je de klachten kunt verminderen.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is verreweg de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Volgens Matthew Robbins, neuroloog van het New Yorkse Presbyterian ziekenhuis, heeft tachtig procent van de mensen hier op enig moment in zijn of haar leven last van. Spanningshoofdpijn wordt omschreven als een doffe pijn aan beide kanten van het hoofd. Deze pijn gaat vaak gepaard met spanning en druk in de nek.

“De belangrijkste triggers van deze hoofdpijn kunnen een verkoudheid of andere ziekte zijn. Ook wanneer je ineens veel meer of juist veel minder koffie drinkt of vaak en langdurig naar een beeldscherm kijkt, kun je er last van krijgen,” vertelt Huma Sheikh, assistent-hoogleraar neurologie aan de Amerikaanse Mount Sinai-Icahn School of Medicine. “Emotionele en fysieke stress, een verborgen depressie, alcoholgebruik en kaakklemmen – bijvoorbeeld door mensen die ’s nachts last hebben van tandenknarsen – kunnen ook spanningshoofdpijn veroorzaken.” De pijn kan worden verholpen door het gebruik van pijnstillers zoals ibuprofen. In sommige gevallen wil het ook helpen om wat meer water te drinken, een paar uur te slapen of een massage te boeken.

Sinushoofdpijn

Zit de pijn voornamelijk in het midden van je gezicht en rond je ogen? Dat zou kunnen wijzen op sinushoofdpijn. Die ontstaat als er een infectie is in een van de holtes ofwel sinussen. Volgens de Amerikaanse Hoofdpijn Stichting is een echte sinushoofdpijn heel zeldzaam en wordt deze vaak verward met migraine. Patiënten met een sinusinfectie klagen meestal over een zeurende pijn rond de neusholte, die gedurende dag erger wordt. Andere symptomen zijn roodheid, zwellingen in het gezicht en koorts. “Veel veronderstelde sinushoofdpijn is eigenlijk migraine,” stelt ook Sheikh. “De misvatting ontstaat doordat de zenuwen in het sinusgebied ook betrokken zijn bij de vorming van migraine. Daarom kunnen mensen soms pijn hebben in, onder of boven hun ogen. Een migraine kan ook voor een loopneus en waterige ogen zorgen, waardoor mensen er ten onrechte van uitgaan dat ze een sinusinfectie hebben.”

Een echte sinusinfectie kan meestal worden opgelost door de onderliggende infectie te behandelen. “Als de pijn van een bacteriële infectie komt, wordt antibiotica voorgeschreven,” vertelt neuroloog Robbins. “Wanneer het gaat om een virale infectie, kun je beter rust nemen en de pijn behandelen door een middel te gebruiken dat de zwelling in slijmvliezen laat slinken. In heel ernstige gevallen, wanneer de sinussen worden geblokkeerd, kan er een operatie worden aanbevolen. Maar onthoud dat echte sinushoofdpijn niet vaak voorkomt. Dus als je geregeld dit soort klachten ervaart, kan er iets anders aan de hand zijn.” In dat geval raadt hij dan ook aan zeker naar de huisarts te stappen.

Migraine

Migraine onderscheidt zich van andere vormen van hoofdpijn doordat de pijnklachten zo hevig zijn dat dagelijks functioneren niet meer mogelijk is. De klachten verschillen per persoon. De hoofdpijn kan gepaard gaan met gevoeligheid voor licht, misselijkheid en gevoeligheid voor geluid en geur. Sommige mensen ervaren ook sensorische stoornissen, aura’s genaamd, waarin ze stippen in hun zicht kunnen zien of tintelingen aan één kant van hun lichaam ervaren. Hoe de pijn precies ontstaat, is nog steeds niet ontdekt. Wel is de kans groot dat de ziekte erfelijk is. Een persoon met migraine heeft een kans van bijna zeventig procent om een eerstegraads familielid te hebben die de aandoening ook heeft. De meeste patiënten moeten het gewoon uitzitten: de klachten verdwijnen meestal binnen twee dagen vanzelf. Daarnaast kan de pijn worden bestreden met pijnstillers of zwaardere migrainepillen.

Wanneer naar de dokter?

Veel mensen zijn bang om met hoofdpijn naar de huisarts te gaan, omdat ze niet als aansteller willen worden gezien. Maar als de aanvallen ernstig zijn, kan het verstandig zijn de klachten aan een dokter voor te leggen. “Er is een lange lijst van onderliggende aandoeningen die hoofdpijn kunnen veroorzaken,” zegt Robbins. “Vooral als de pijn samengaat met andere symptomen, bijvoorbeeld gevoelloosheid of een zwak gevoel in je ledematen. Ook mensen die ouder zijn dan vijftig en spontaan last krijgen van hoofdpijn zouden een afspraak moeten maken met hun huisarts. Zeker als de klachten ook nog gepaard gaan met koorts of gewichtsverlies.”

Bron| Huff Post
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant