null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Verschil tussen mannen en vrouwen bij effectief coronamedicijn vaak onderbelicht

Naast een coronavaccin wordt er ook nog steeds hard gewerkt aan een coronamedicijn. Daarvoor lopen er verschillende onderzoeken, maar één ding hebben bijna alle dertig relevante studies gemeen: het verschil tussen mannen en vrouwen is in bijna alle onderzoeken naar onderbelicht. 

Dit is waarom dat onderscheid wel degelijk belangrijk is.

Verschil tussen mannen en vrouwen bij coronamedicijn

Al eerder dit jaar bleek dat mannen meer kans maken op een slechter verloop van het coronavirus. Dat kan betekenen dat voor mannen niet dezelfde medicatie of behandeling moet worden gehanteerd als voor vrouwen. Toch wordt er met het verschil tussen mannen en vrouwen in de zoektocht naar een coronamedicijn nog te weinig rekening gehouden. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van het Maastricht UMC+ die dertig relevantie studies onder de loep namen.

Daaruit bleek dat bij slechts één onderzoek achteraf werd gekeken naar het verschil tussen mannen en vrouwen en de invloed hiervan op de onderzoeksresultaten. Het ging om het anti-ebolamiddel remdesivir als coronamedicijn. Hieruit bleek dat vrouwelijke coronapatiënten net iets meer baat hebben bij het middel dan mannen, maar niet significant meer.

Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat vrouwen in de verschillende studies ondervertegenwoordigd waren. Aan de dertig studies deden ruim 6100 patiënten mee, daarvan was 41 procent vrouw. In een kwart van de studies zaten zelfs twee keer zo veel mannen als vrouwen. Volgens cardioloog in opleiding Chahinda Ghossein-Doha, die het onderzoek van de Maastrichtse wetenschappers deels leidt, is de grote tijdsdruk om een werkend coronamedicijn te vinden geen argument.

Ghossein-Doha stelt dat het niet veel extra tijd kost om de verschillen tussen mannen en vrouwen in een analyse op te nemen. Volgens de cardioloog zou het zelfs tijdbesparend kunnen werken om onderzoeken op een doelgroep toe te spitsen, in plaats van een one-size-fits-all aanpak.

Lees ook: Onderzoek: ‘Immuunsysteem vrouwen pakt coronavirus effectiever aan’

Invloed van het geslacht

Ghossein-Doha legt aan het NOS uit dat het coronavirus bij mensen in de cellen binnenkomt via twee enzymen: ACE en TMPRS2. Het enzym ACE is erg gevoelig voor geslachtshormonen en geeft daardoor bij vrouwen en mannen andere signalen af. Daarnaast komt het enzym TMPRS2 zeven keer vaker voor in de prostaat dan in de rest van het lichaam. Daarmee heeft je geslacht dus echt invloed op het verloop van het virus en maakt dit bij het ontwikkelen van een effectief coronamedicijn dus echt een verschil.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden