Gezondheid

Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2?

diabetes.png

Ruim een miljoen Nederlanders hebben diabetes, ook wel ‘suikerziekte’ genoemd. Hierdoor is het de meestvoorkomende chronische ziekte. Er zijn verschillende types diabetes, zoals diabetes type 1 en diabetes type 2, waarvan de laatste verreweg het meest voorkomt. Over het verschil bestaat vaak verwarring. Margriet legt uit.

Wat is diabetes?

Als je diabetes hebt, kan het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden. Bij gezonde mensen gebeurt dat heel nauwkeurig met insuline. Dit hormoon zorgt ervoor dat het suiker vanuit het bloed in de cellen terechtkomt. Mensen met diabetes hebben te weinig of helemaal geen insuline. Hierdoor blijft het suiker in het bloed, wat op langere termijn voor complicaties kan zorgen. Zo raken door de hoge bloedsuikers de bloedvaten en zenuwen beschadigd. Gelukkig komen er – dankzij onder andere onderzoek van het Diabetes Fonds – steeds betere behandelingen.

Diabetes 2

Zowel diabetes type 1 als diabetes type 2 heeft te maken met insuline en bloedsuiker, maar toch verschillen ze van elkaar. Diabetes type 2 komt verreweg het meest voor. Negen op de tien mensen met diabetes heeft dit type. Het lichaam heeft bij diabetes type 2 te weinig insuline en reageert hier niet meer goed op. Erfelijke aanleg vergroot de kans, maar daarnaast spelen overgewicht en weinig beweging ook een grote rol bij het ontstaan van diabetes type 2.

Mensen met de diagnose diabetes type 2 krijgen medicijnen en een voedings- en bewegingsadvies. Een enkeling moet ook insuline spuiten, als de bloedsuikerspiegel door gezonde voeding en beweging en medicijnen niet wordt verlaagd.

Diabetes 1

In tegenstelling tot diabetes type 2 kan diabetes type 1 niet worden voorkomen. Dat komt doordat het afweersysteem per ongeluk de cellen vernietigt die insuline aanmaken. Hierdoor maakt het lichaam zelf geen insuline meer aan. Daarom moeten mensen met diabetes 1 een paar keer per dag insuline inspuiten, hun bloedsuiker meten of een pompje dragen. Een op de tien personen met diabetes heeft diabetes 1. Er wordt al jaren veel onderzoek gedaan naar dit type om het in de toekomst eventueel te kunnen voorkomen.

Behandeling van diabetes

Al eeuwen vechten mensen tegen diabetes. Tot begin vorige eeuw was de ziekte nog dodelijk, maar door de ontdekking van insuline in 1921 en veel onderzoek is de behandeling verbeterd. Bij diabetes is het – naast medicatie en het inspuiten van insuline – belangrijk dat je veel beweegt en gezond eet. Door beweging en een gezond gewicht blijft de bloedsuiker stabiel en kan het lichaam goed reageren op insuline. Ook om diabetes type 2 te voorkomen, is dit uiteraard belangrijk.

Hoe herken je diabetes?

Wil je weten of je misschien diabetes hebt? Bekijk onderstaande video!

Bron | Diabetes Fonds

Ook interessant