Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is het grote verschil tussen kalk- en psoriasisnagels

dit-is-het-grote-verschil-tussen-kalk-en-psoriasisnagels.jpg

Net als onze huid en andere delen van ons lichaam, zijn onze nagels gevoelig voor infecties. Toch zijn nagel-aandoeningen over het algemeen een stuk minder bekend. Wist je bijvoorbeeld dat psoriasisnagels een huidaandoening is?

Psoriasisnagels

Psoriasis is een chronische huidziekte waarbij de huidcellen te snel groeien. Daardoor stapelt zich een dikke laag van onrijpe huidcellen op, die zorgt voor dikke, rode schilferende plekken op het lichaam. De ziekte komt voor in verschillende vormen. De meeste mensen krijgen vooral last van plekken op hun ellebogen en knieën. Maar wanneer de plekken ook de nagels aantasten, spreken we over psoriasis unguium ofwel, psoriasusnagels.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Risicofactoren

Zo’n 55 procent van de mensen met psoriasis aan de huid heeft ook psoriasis aan de nagels. Daarnaast komt de aandoening in veel mindere mate (vijf procent) voor bij mensen zonder andere vormen van psoriasis. Psoriasis kan op alle leeftijden ontstaan, maar de meeste patiënten krijgen er tussen hun 15e en 35e voor het eerst last van. Bepaalde risicofactoren zoals medicijnen, roken en erfelijkheid spelen een belangrijke rol. Zo hebben kinderen van een psoriasispatiënt tien procent meer kans om de ziekte te krijgen. Als allebei de ouders psoriasis hebben, is die kans zelfs vijftig procent.

Symptomen vergelijkbaar met een kalknagel

Psoriasisnagels worden vaak verward met schimmelnagels. Bij beide aandoeningen is er namelijk meestal sprake van een verdikking van de nagel en is deze vaak bruin of geel gekleurd. Daarnaast zitten er bij psoriasisnagels vaak putjes in de nagelplaat. Ook brokkelt de nagel soms af. Als psoriasis in het nagelbed zit, gaat de nagel vaak aan het uiteinde loszitten en wordt een witte golvende verkleuring zichtbaar. Het grootste verschil met een schimmelnagel is echter dat de psoriasis aan de nagel niet besmettelijk is. Wel kan de aandoening onder bepaalde levensstijlfactoren verergeren. Met name stress zorgt ervoor dat de aandoening tijdelijk heviger wordt. Ook hormonale schommelingen, alcoholgebruik en infecties kunnen effect hebben op de aandoening.

Onderdrukken

Psoriasis is in alle vormen een chronische aandoening. Wel kun je de klachten met bepaalde medicijnen onderdrukken. De behandeling voor psoriasisnagels is echter het meest lastig. Het duurt vaak wel een half jaar voordat er verbetering optreedt. In de meeste gevallen schrijft de arts een zalf voor die je een aantal dagen dagelijks moet aanbrengen. Als de psoriasis in de nagelwortel zit, is het mogelijk om dit te behandelen met corticosteroïdeninjecties in de nagelwortel. Na de behandeling kun je de symptomen onderdrukken door de nagels zo kort mogelijk te houden.

Lees ook
Zo voorkom en behandel je een kalknagel

Bron| Radboud MC, Huidarts
Beeld| iStock

Ook interessant