Margriet logo
null Beeld

Verrassing: zó jong kun je al in de overgang komen

Opvliegers zijn misschien wel het meest bekende symptoom. Maar wist je dat de menopauze eigenlijk al begint vér voordat die vervelende verschijnselen zich voordoen? “De overgang kent een aantal fases, en de eerste begint al veel eerder dan je waarschijnlijk denkt.”

Michelle van Iersel is overgangsdeskundige van Care for Women. Zij weet precies wat de eerste signalen zijn van de overgang en wat je wel en beter niet kunt doen om er ongehinderd doorheen te komen.

Hoe weet je of je in de overgang bent?

“De meeste vrouwen denken direct aan opvliegers als het gaat over de overgang, maar het behelst zo veel meer. Goed om te weten: je kunt je veel ellende besparen als je je er goed op voorbereidt,” legt Michelle van Iersel uit. Hieronder beschrijft de deskundige de fases waar je doorheen gaat.

Premenopauze “Vanaf je 38ste is de voorraad eicellen in de eierstokken flink aan het afnemen en slinkt de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron aanzienlijk. Het begint te rommelen in je lichaam. Emotionele en fysieke veranderingen worden merkbaar. Zo kun je bijvoorbeeld minder goed tegen drukte en lawaai en geef je er de voorkeur aan alleen te zijn. Je krijgt steeds meer last van stemmingswisselingen en vermoeidheid. Je bent gevoeliger voor stress, slaapt slechter en de bekende pms-klachten komen steeds meer op de voorgrond.”

Perimenopauze “Deze fase komt meestal voor van je 45ste tot 51ste. Je menstruatie wordt onregelmatig in duur en hevigheid. Vrouwen vertellen me dat ze bijna elk uur hun maandverband of tampon moeten verwisselen of juist maar een paar druppels verliezen. Soms komt er ook maandenlang helemaal niets. Deze extremen blijven totdat de menstruatie een jaar is uitgebleven. Onregelmatig menstrueren betekent trouwens niet dat je niet meer zwanger kunt worden. Dat kan nog steeds.”

Er is meer wat op de overgang duidt: er zijn zo’n dertig verschijnselen die vrouwen meestal niet kennen. In dit overzicht zie je welke dat zijn.

Postmenopauze “In deze fase belanden je hormonen uiteindelijk in rustiger vaarwater en vinden een nieuw evenwicht. De lage hormoonniveaus kunnen de botten en de hart- en bloedvaten minder goed beschermen en daardoor heb je meer kans op chronische ziekten zoals bijvoorbeeld osteoporose.”

Dit zou je nu al moeten doen

Iedere vrouw komt in de overgang, maar niet iedereen heeft er evenveel last van. Toch kun je er wel iets aan doen om straks minder problemen te hebben. Vitaliteit is de sleutel, aldus Van Iersel: “De meeste vrouwen denken dat de overgang zo rond je vijftigste plaatsvindt. Toch is het goed om er eerder aan te denken. Wie goed voor zichzelf zorgt, gezond eet, genoeg beweegt, haar rust neemt, plezier maakt en goed in haar vel zit, heeft een veel grotere kans om goed door de overgang te rollen.”

“35? Tijd om maatregelen te nemen”

“Elke vrouw zou rond haar 35ste even pas op de plaats moeten maken. Dat is moeilijk, want als vrouw houd je nogal wat ballen in de lucht met je drukke leven. Maar vraag je eens af: hoe fit voel ik me nou eigenlijk, eet ik gezond, slaap en beweeg ik voldoende, ben ik humeurig, hoe verloopt mijn cyclus en past deze anticonceptie nog bij mij? Heb je overgewicht, veel last van je ongesteldheid of pms-klachten? Al deze situaties zijn risicofactoren. Doe je daar niks mee, dan krijg je dat straks dubbel zo hard terug in de vorm van meer overgangsklachten.”

Van Iersel adviseert om hiermee aan de slag te gaan. “Eet meer groene groenten en laat suikers en alcohol staan. Ga sporten en doe dat vooral lekker buiten in het daglicht. Kies voor krachttraining, liefst om de dag en niet langer dan een uur. Dat zorgt voor meer energie, een betere stemming én het geeft je libido een boost. Pak stress aan, grijp die kleine rustmomenten en gun jezelf micropauzes. Luister even naar wat muziek, leg een puzzel, ga tien minuten mediteren of maak een wandeling en ga dan pas weer verder met je werk. Eigenlijk draait dit moment in je leven om de vraag: hoe wil je ouder worden? Gezond en gelukkig, daar gaat het om.”

Handig hulpmiddel

Care for Women, dé gezondheidsorganisatie op het gebied van vrouwen en hormonen, heeft een handige app ontwikkelt, een Nederlandstalige menopauze-app voor Android en iPhone. Hierin zit een test die je snel een eerste indicatie geeft of de klachten die je ervaart zijn veroorzaakt door de overgang. Het geeft een handige inkijk in de behandelmethoden en de preventieve maatregelen die je kunt nemen om klachten te voorkomen. Hier kun je de app downloaden voor iPhone en hier voor Android.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Beeld | IStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden