Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zes verrassende overgangsverschijnselen die je vast nog niet kende

vrouw-met-kort-haar.jpg

Opvliegers en zweetdruppels op je voorhoofd, duidelijker worden overgangsverschijnselen niet. Maar er zijn ook dingen die je misschien niet zo snel met de menopauze zou associëren. Herken jij deze zes klachten?

Zo verrassend jong ben je als de overgang begint

De overgang (en de bijbehorende klachten) begint eerder dan je misschien denkt en vindt plaats in drie fasen. In het volgende artikel vertelt een overgangsexpert hoe verrassend jong vrouwen zijn als de menopauze van start gaat.

Een veranderende hormoonhuishouding kan voor een andere balans in ons lichaam zorgen. Klachten als nachtelijke zweetaanvallen en opvliegers horen onmiskenbaar bij de overgang. Toch kunnen ook onderstaande, minder bekende overgangsverschijnselen je in deze periode parten spelen.

Allergieën

Het kan voorkomen dat je door de overgang ineens allergisch reageert of een oude allergie weer de kop opsteekt. De boosdoener is een veranderende hormoonbalans, waardoor het stofje histamine in je bloed toeneemt en zo klachten veroorzaakt. Reageer je op een bepaalde manier op een voedingsmiddel, verzorgingsproduct of medicijn? Overleg dan met je huisarts of hier sprake is van overgangsverschijnselen.

Geurtjes

Als koffieliefhebster akelig worden van de geur van een vers gezet bakje of van de ene op de andere dag je lievelingsparfum niet meer lekker vinden. Het kan zijn dat je tijdens de overgang (over)gevoeliger wordt voor geuren en ineens meer ruikt.

Lage stem

Op gezondhedsnet.nl lazen we dat de menopauze ook invloed kan hebben op je stembanden. Doordat de samenstelling van hormonen in het lichaam verandert, worden hoge tonen lastiger, zou de intensiteit van je stem afnemen en heb je sneller last van vermoeide stembanden. Volgens artikelen op de website zou je stem soms zelfs ‘vermannelijken’.

Lichaamsgeur

Door de overgang kun je meer gaan transpireren, maar kan ook je vertrouwde lichaamsgeur niet meer (helemaal) hetzelfde zijn.

Smaak

Je reukzin en smaakvoorkeuren kunnen wijzigen onder invloed van hormonen. Denk maar aan die augurk waarin vrouwen zin krijgen als ze zwanger zijn, of de behoefte aan chocolade tijdens je menstruatie. Het kan zomaar zijn dat je smaken die je altijd heel lekker vond ineens niet meer zo aantrekkelijk vindt. En andersom: iets wat nooit je voorkeur had, verschijnt ineens geregeld op het menu.

Speekselvorming

Het veranderen van smaak kan ook te maken hebben met minder speekselvorming. Door een droge mond kan tandpasta of bepaald voedsel ineens te scherp of te pittig zijn en je slijmvliezen irriteren.

Bron: gezondheidsnet.nl

Ook interessant