Verrassend: paardenbloempluisjes zorgen níet voor meer hooikoortsklachten  Beeld Getty Images/PhotoAlto
Beeld Getty Images/PhotoAlto

Verrassend: paardenbloempluisjes zorgen dus níet voor klachten bij hooikoorts

Het hooikoortsseizoen is in volle gang dus veel Nederlanders hebben weer flink last van jeukende ogen, verkoudheid en niesbuien. En als je even wat tijd buiten doorbrengt, zie je ook dat er overal paardenbloempluisjes door de lucht vliegen. Hoewel een link tussen die twee dus logisch zou zijn, blijken die paardenbloempluisjes níet voor klachten bij hooikoorts te zorgen.

Als je dacht dat die pluizenbollen wel voor hooikoortsklachten zorgen, ben je niet de enige. Uit een enquête van Pollennieuws in 2021 bleek dat ongeveer een derde van de deelnemers dat ook dacht. Toch weer mooi meegenomen: een trigger minder voor je allergieën.

Stuifmeel

Laten we eerst even kijken naar wat hooikoorts nu eigenlijk is. Wanneer je hooikoorts hebt, heb je een allergie voor pollen, ook wel stuifmeel genoemd. Grassen, planten en bomen planten zich voort door pollen los te laten, die via de lucht of insecten van de meeldraden naar de stamper in een bloem worden verplaatst. En wanneer ze in de lucht komen, komen ze ook in jouw neus, ogen en mond en dat zorgt voor irritatie.

In grote lijnen zijn er drie categorieën van pollen die zorgen voor hooikoortsklachten: bomen, grassen en planten. Die bloeien allemaal op andere momenten tussen mei en september, waardoor het hooikoortsseizoen ontstaat.

Paardenbloempluisjes en hooikoorts

De pollen zijn dus de boosdoener, als het komt tot hooikoorts. De paardenbloempluisjes die je in de lucht ziet, bestaan niet uit dit stuifmeel. De zogenoemde parapluutjes die aan de pluizenbollen zitten, bevatten namelijk geen pollen, maar zaden. Daarnaast zijn ze ook nog eens te groot om je neus of luchtwegen binnen te dringen. De pluizenbollen zorgen daarom dus níet voor gesnotter bij hooikoortspatiënten.

Geen vreemde link

Dat veel mensen denken dat er een link is tussen hooikoorts en die paardenbloempluisjes is niet zo vreemd. Het hooikoortsseizoen overlapt gedeeltelijk met het moment waarop de pluisjes van paardenbloemen door de lucht dwarrelen. Dan denk je dus al snel aan kriebelende ogen en een verstopte neus, wanneer je zo’n pluizenbol ziet. En dat je ‘m zo vaak bij artikelen over hooikoorts ziet staan, helpt natuurlijk ook niet.

Bron | Pollennieuws, NIBI

Ilse van RoekelGetty Images/PhotoAlto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden