Margriet logo
Vrouw Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Veroudering van lichaam en geest kun je zien in het gezicht, blijkt uit onderzoek

Hoe je er in je gezicht uitziet en ouderdomsgerelateerde klachten, waaronder cognitieve achteruitgang, blijken verband met elkaar te hebben. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek waar wetenschappers van het Erasmus MC aan hebben meegewerkt.

“Het lijkt erop dat veroudering van lichaam en geest weerspiegelt in het gezicht,” stellen de wetenschappers.

Onderzoek

Aan de studie deden 2679 mannen en vrouwen uit het ERGO-onderzoek mee, een grote cohortstudie waarin de gezondheid van duizenden inwoners van de Rotterdamse wijk Ommoord wordt gevolgd. Hun gemiddelde leeftijd was 65,8 jaar. De studie is gepubliceerd in het British Journal of Dermatology.

Voor dit onderzoek werden van alle personen gezichtsfoto’s gemaakt, van voren en van opzij, zonder make-up, crèmes en sieraden. Een onafhankelijk panel schatte de leeftijd van elk van de deelnemers aan de hand van deze foto’s, zonder andere informatie. Elke foto werd gemiddeld door 27 panelleden beoordeeld.

Leeftijdsscore

De beoordeelde foto‘s werden vergeleken met de daadwerkelijke leeftijd. Aan het uiteindelijke verschil hingen de onderzoekers een score. Hoe hoger de waargenomen score, hoe jonger de persoon eruitziet voor zijn leeftijd. De onderzoekers koppelden de leeftijdsscore vervolgens aan de levensstijl- en gezondheidsgegevens van de deelnemers om te kijken of er relaties waren met verouderingsziekten.

Onder de leefstijlfactoren behoorden: BMI, blootstelling aan ultraviolet licht (UV), rookgedrag en pakjesjaren: dit betekent hoeveel mensen in de loop der tijd hebben gerookt. Onder de gezondheidsgegevens behoorden: nierziekten, cardiovasculaire en longaandoeningen. Tevens keken ze naar spier- en botaandoeningen, oogaandoeningen, leeftijdsgebonden gehoorverlies en naar de mate van cognitieve stoornissen, gecorrigeerd voor opleidingsniveau.

Gezichtsvet

De jongst uitziende groep werd gemiddeld vijf jaar jonger geschat dan hun werkelijke leeftijd en was overwegend man (61 procent). Deze groep rookte minder vaak en had de hoogste BMI. De wetenschappers vonden een verband tussen een jong geschat uiterlijk en een hogere cognitieve functie. Daarbij hadden ze ook een lager risico op chronische obstructieve longziekte (COPD). Ook was er verband tussen een jong uiterlijk en mindere mate van osteoporose, staar en leeftijdsgebonden gehoorverlies.

Weerspiegeling

Dermatoloog prof. Tamar Nijsten van het Erasmus MC, auteur van het onderzoek: “Een jonger geschat uiterlijk lijkt een weerspiegeling van de gezondheid van je orgaansystemen, lichaam en geest.”

Nijsten stelt dat de factoren die verantwoordelijk zijn voor veroudering van het gezicht, ook gevolgen hebben voor weefsels op andere plaatsen in het lichaam. “We hebben in dit verkennend onderzoek de oorzaken niet onderzocht, maar het lijkt erop dat processen die mede verantwoordelijk zijn voor huidveroudering, zoals afname van collageen- en elastineproductie in de huid, op een vergelijkbare manier plaatsvinden op andere plekken in het lichaam.”

Nijsten: “Dit is waarschijnlijk de beste studie tot nu toe die aantoont dat hoe oud je eruitziet in je gezicht, ook veroudering binnenin je lichaam weerspiegelt. De studie toont duidelijk aan dat er iets aan de hand is, waarschijnlijk op biologisch niveau en los van de gebruikelijke levensstijlfactoren zoals blootstelling aan UV-straling of roken.”

Bron | Nationalezorggids, AmazingEramusMC

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden