Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít gebeurt er allemaal met je vagina naarmate je ouder wordt

niet-alleen-rimpels-op-je-gezicht-dit-gebeurt-er-met-je-vagina-wanneer-je-ouder-wordt.jpg

Over rimpels en huidveroudering horen we dagelijks wel wat. Maar wat weet je eigenlijk over de veroudering van je vagina, vulva en alles daaromheen? Ook down there blijkt er heel wat te veranderen, door de jaren heen.

Van haarverlies tot droogheid, dít wil je weten over de veroudering van je vagina.

Tien jaar

We zetten per tien jaar op een rijtje wat je kunt verwachten van de veranderingen in je schaamstreek. Maar omdat elke vagina anders is, elke vulva er nét wat anders uitziet en we écht niet allemaal gelijke schaamlippen hebben, ziet de verandering van je vagina er per persoon verschillend uit. Ook factoren als anticonceptie, het krijgen van kinderen en de leeftijd waarop je in de overgang komt of gekomen bent, hebben invloed op dit proces.

Je vagina op je dertigste

We beginnen als je dertig jaar oud bent. Als je de anticonceptiepil slikt, kun je merken dat rond deze leeftijd – of in de komende jaren – je vagina wat droger wordt. Omdat de pil ervoor zorgt dat je geen eisprong hebt, kan dat na een aantal jaren zorgen dat je minder natuurlijk glijmiddel aanmaakt.

Ook zijn de jaren tussen dertig en veertig het moment waarop veel vrouwen zwanger raken of een kind krijgen. Dat heeft veel invloed op de veroudering van je vagina en vulva, zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen. Je vulva kan tijdens een zwangerschap bijvoorbeeld een stuk donkerder worden door de veranderende hormonen. Ook krijgen sommige vrouwen last van spataderen rond hun geslachtsdeel door het extra gewicht van de baby in de baarmoeder.

Tijdens de bevalling rekt de vagina natuurlijk op, om te zorgen dat de baby door het geboortekanaal naar buiten kan. Maar dat betekent níet dat je vagina na een bevalling een stuk wijder is: binnen zes weken is deze als het goed is weer dezelfde maat als het was voor de bevalling. Wél is dit het moment waarop artsen aanraden om je bekkenbodemspieren te gaan trainen. Die hebben namelijk flink te lijden gehad tijdens je zwangerschap en bevalling, waardoor ze wat losser kunnen worden en urineverlies kan ontstaan.

Je vagina op je veertigste

Heb je al sinds je tienerjaren je schaamhaar weggehaald? Dan kan het zijn dat je daar nu het effect van gaat zien. Door jarenlang scheren, waxen of harsen heeft je huid down there het flink te lijden gehad. Je kan dan ook wat tekenen van veroudering op de huid rondom je vagina en op je vulva gaan zien. Wat pigmentvlekjes, bijvoorbeeld. Ook zul je merken dat je steeds minder hebt om te scheren. Omdat je steeds minder oestrogeen in je lichaam hebt, wordt het haar op je hoofd wat dunner. Maar ook in je schaamstreek neemt het aantal haren af. Behalve als je een zwangerschap meemaakt in je veertigerjaren, zal je vagina verder niet heel veel veranderen.

Lees ook
Déze 10 symptomen moet je volgens een gynaecoloog nooit negeren

Je vagina op je vijftigste

De meeste vrouwen beginnen rond hun vijftigste de eerste tekenen van de menopauze te merken. Door de afname van hormonen in je lijf, kun je merken dat je vagina wat minder rekbaar is en steeds wat droger wordt. Daardoor kan je soms wat last krijgen van jeuk of een rode kleur bij je vagina. De meeste vrouwen stoppen helemaal met menstrueren tussen de 52 en 54 jaar oud, wat een enorm effect heeft op de veroudering van de vagina. De eerder genoemde klachten als droogheid en minder elastisiteit worden daarna vaak erger. Ook verandert de pH-waarde van je vagina, waardoor je meer kans hebt op bacteriële infecties en schimmelinfecties.

Je vagina na je zestigste

Hoewel de opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen meestal wel over zijn na je zestigste, zijn de veranderingen aan je vagina en vulva na de overgang niet voorbij. Bijna zestig procent van de vrouwen van zestig jaar of ouder geeft aan last te hebben van vaginale droogheid. Dat komt door de veranderde balans in hormonen, maar is meestal vaak op te lossen met wat glijmiddel. Ook blijft het haar op de vulva en schaamlippen afnemen, wat veel vrouwen dan weer wél als een positieve kant zien.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Woman and home
Beeld | iStock

Ook interessant