null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Verontrustend: Nederland heeft grootste aantal astmapatiënten door slechte luchtkwaliteit

Nederland kent het grootste aantal astmapatiënten veroorzaakt door luchtvervuiling van verkeer. Dat stellen onderzoekers in het medische vakblad The Lancet.

Ons land staat daarmee op nummer één in Europa. Volgens de wetenschappers wordt die luchtvervuiling vooral veroorzaakt door de uitstoot van stikstofdioxide (NO2).

Kinderen met astma

In Nederland is astma de meest voorkomende chronische ziekte onder kinderen. Volgens het Longfonds hebben ongeveer 100.000 kinderen tot en met de leeftijd van veertien jaar astma. "Kinderen worden dag in, dag uit blootgesteld aan luchtvervuiling. De overheid moet meer doen om ze hiertegen te beschermen’’, stelt directeur Michael Rutgers van het Longfonds.

Sluipmoordenaar

Astma bij kinderen is volgens de onderzoekers een wereldwijd groeiend probleem. En hoewel het bewijs voor een oorzakelijk verband met omgevingsvervuiling nog steeds niet volledig bewezen is, hebben studies herhaaldelijk associaties aangetoond tussen vervuiling en de opkomst van verschillende vormen van astma. “Luchtvervuiling is een sluipmoordenaar”, zegt ook het Longfonds. Volgens hen komen er elk jaar duizenden mensen om het leven door de blootstelling aan fijnstof, stikstof en ozon.

Stikstofdioxide neemt toe

Hoewel de luchtvervuiling sinds 1990 ongeveer is gehalveerd, overlijden jaarlijks nog altijd 11.000 mensen in Nederland aan de gevolgen ervan. Bovendien neemt de hoeveelheid stikstofdioxide volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de laatste jaren juist toe door de maatregelen die worden genomen om de hoeveelheid fijnstof uit de lucht te zuiveren. “Stikstofdioxide is echt een sluipmoordenaar. Je ziet het niet, je merkt het niet, maar het veroorzaakt wel ontstekingen in de luchtwegen”, zegt longarts Hans in ’t Veld tegen het AD.

Lees ook

Last van allergieën of astma? Dan kun je maar beter je ventilator checken

Petitie

Volgens het Longfonds moet de overheid meer doen om de luchtvervuiling in Nederland aan te pakken. Zij presenteren deze week daarom een petitie aan de Tweede Kamer, die is getekend door de Hartstichting en beroepsverenigingen van longartsen, cardiologen, kinderartsen, huisartsen en longverpleegkundigen. Volgens het Longfonds moeten de grootste vervuilers als eerst worden aangepakt. "Maar bijvoorbeeld ook door scholen, kinderdagverblijven en verpleeghuizen niet langs de snelweg te plaatsen. Onze lucht kan en moet schoner. De overheid zal hierin de regie moeten nemen." Toch stelt longarts In ’t Veld dat ook wij, de burgers, iets kunnen doen. “De overheid kan dat probleem niet alleen oplossen. Als consumenten, met onze auto's en houtkachels, zijn wij allemaal luchtvervuilers. Het goede nieuws is dat we daarmee ook deel zijn van de oplossing."

Bron | The Lancet, AD, RTL Nieuws

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden