null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vermoeidheid, jeuk en nog drie symptomen die kunnen wijzen op lymfeklierkanker

Jane Fonda (84) heeft te horen gekregen dat ze aan non-hodgkinlymfoom lijdt, dat schrijft ze in een emotioneel bericht op Instagram. Inmiddels is ze gestart met chemotherapie om de lymfeklierkanker te bestrijden. Maar wat zijn nu eigenlijk de symptomen van lymfeklierkanker? Deze zijn vaak erg onduidelijk en zelfs lange tijd vrijwel afwezig, terwijl de ziekte wel al in het lichaam zit.

Omdat de symptomen van lymfeklierkanker zo onduidelijk zijn, is het verstandig om te weten op welke signalen je moet letten. Herken je deze symptomen? Dan is verstandig om naar de dokter te gaan. Hoewel de kans groot is dat het geen non-hodgkinlymfoom is, is het altijd verstandig om de klachten te laten controleren door een specialist om bepaalde ziektes uit te laten sluiten.

Lymfeklierkanker

Lymfeklierkanker wordt ook wel lymfoom genoemd. Het ontstaat wanneer bepaalde witte bloedcellen in je lymfeklieren - zogenoemde lymfocyten - zich abnormaal en ongecontroleerd gaan delen. Deze cellen zijn normaal gesproken een essentieel onderdeel van ons afweersysteem, maar gaan veel te snel woekeren en verspreiden zich in het lichaam bij lymfeklierkanker.

Er zijn meer dan vijftig verschillende soorten lymfeklierkanker, die in grote lijnen in twee categorieën in te delen zijn: Hodgkin lymfoom en non-hodgkinlymfoom. Het gaat bij beide varianten om een andere soort cellen die zich zijn gaan verspreiden in het lichaam. De naam Hodgkin dankt de ziekte aan de arts Thomas Hodgkin, die de ziekte in de negentiende eeuw ontdekte.

Hodgkinlymfoom

Hodgkinlymfoom ken je misschien ook wel als de ziekte van Hodgkin, zoals het vroeger genoemd werd. Deze zeldzame aandoening komt vooral voor bij jongeren tussen de 15 en 35 jaar oud, maar ook ouderen kunnen deze variant van lymfeklierkanker krijgen. Het hodgkinlymfoom ontstaat in een afwijkende soort cellen in de lymfeklieren die abnormaal groeit en zich vervolgens verder uitbreidt in het lichaam. De lymfocyt die zich bij hodgkinlymfoom door het lichaam gaat verspreiden, heet de Reed-Sternbergcel.

Omdat onze lymfeklieren in het hele lichaam zitten en de cellen in het bloed en de lymfeklieren zitten, kunnen de kankercellen zich makkelijk verspreiden door het hele lichaam. Daardoor wordt hodgkinlymfoom niet alleen gevonden in de lymfeklieren, maar kan het uiteindelijk ook zitten in bijvoorbeeld de milt, lever of het beenmerg.

Non-hodgkinlymfoom

Non-hodgkinlymfoom kan op alle leeftijden voorkomen, maar komt vaker voor bij mensen op hogere leeftijd. Waar het bij hodgkinlymfoom om één variant van de ziekte gaat, is non-hodgkinlymfoom eigenlijk een verzameling van soorten lymfeklierkanker. Waar het bij hodgkinlymfoom altijd om een woekerende Reed-Sternbergcel gaat, kan het bij non-hodgkinvarianten van lymfeklierkanker gaan om verschillende cellen. Alle soorten lymfeklierkanker die niet als hodgkinlymfoom worden gediagnosticeerd, zijn non-hodgkinlymfomen. Mede daardoor komt non-hodgkinlymfoom tot wel vijf keer vaker voor dan hodgkinlymfoom.

Symptomen van lymfeklierkanker

Niet iedereen met lymfeklierkanker krijgt duidelijke symptomen. Veel asymptomatische patiënten ontdekken een pijnloze maar aanhoudende zwelling van één van de klieren in de hals, oksel of lies, waarna de diagnose gesteld wordt. De volgende symptomen kunnen ook wijzen op lymfeklierkanker:

  • Extreme of aanhoudende vermoeidheid
  • Koortsaanvallen zonder duidelijke oorzaak
  • Nachtzweten, waarbij je ’s nachts kletsnat wakker wordt
  • Onverwacht gewichtsverlies
  • Jeuk over het hele lichaam

Herken je deze symptomen? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze klachten hoeven niet direct te wijzen op lymfeklierkanker, maar het is altijd verstandig dit uit te laten sluiten.

Diagnose

Om de diagnose voor lymfeklierkanker te stellen, doet de huisarts vaak eerst bloedonderzoek en kijkt en voelt hij of zij aan de opgezette klier. Als hieruit blijkt dat verder onderzoek nodig is, wordt er een biopt genomen van de verdachte klier. Daarbij wordt de lymfeklier - onder lokale verdoving of narcose – weggehaald. Vervolgens onderzoekt een patholoog het weefsel, om te bepalen om welke vorm van lymfeklierkanker het gaat. Dit kan soms een lang en ingewikkeld proces zijn; veel van de vormen lijken op elkaar en geven een bijna identiek beeld. Ook zijn er aanvullende onderzoeken nodig, zoals een MRI- of PET-scan, beenmergpunctie of meer lichamelijk onderzoek. Aan de hand hiervan kan de diagnose gesteld worden, en zo wordt ook onderzocht welke variant van de ziekte het is.

Behandeling lymfeklierkanker

Omdat er zo veel verschillende soorten lymfeklierkanker zijn, is het moeilijk eenduidig te zeggen hoe de behandeling eruit zal zien. Een behandeling bij lymfeklierkanker kan bij zowel hodgkinlymfoom als non-hodgkinlymfoom bestaan uit onder andere chemotherapie, immunotherapie, radiotherapie en stamceltransplantatie. Meestal is het een combinatie van verschillende therapieën. Afhankelijk van leeftijd, het stadium van de ziekte , waar de kankercellen zitten en welke soort lymfocyten is gaan woekeren, bepalen specialisten de behandeling.

Bron | KWF, Kanker.nl, Radboud UMC

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden