Vermoeid of hoofdpijn? Met déze voedingsmiddelen stop je hersenmist
Iedereen heeft weleens last van vergeetachtigheid, weinig concentratie, hoofdpijn of extra vermoeidheid. Niets om je zorgen over te maken, tenzij de klachten langer aanhouden. Dan kan dit duiden op hersenmist. Maar wat is dit eigenlijk en wat kun je ertegen doen?
Voedingspsychiater en directeur nutritional and lifestyle psychiatry van Massachusetts General Hospital Uma Naidoo vertelt er meer over.
Wat is hersenmist?
Een van de klachten van long covid is hersenmist, of ook wel brain fog genoemd. Vergeetachtig, meer moeite met focussen of sneller geprikkeld zijn een van de symptomen hiervan. Mogelijk zou het coronavrius de cellen in en rond de hersenen infecteren, waardoor de hersenmist kan ontstaan. Vaak zal de brain fog na verloop van tijd vanzelf weer afnemen en overgaan, maar er zijn ook mensen die twee jaar na hun corona-infectie nog steeds klachten hebben. Naast voldoende rust en je hersenen blijven trainen, is gezond eten heel belangrijk om je hersenen sneller te laten herstellen. “Het consistent eten van een uitgebalanceerd dieet met veel voedzame en antioxidantrijke voedingsmiddelen kan helpen”, zegt Naidoo.
Lees ook: Hersenmist door long covid of niet? Dít kunnen de andere oorzaken zijn
Welke voedingsmiddelen helpen tegen hersenmist?
Fruit, groenten en peulvruchten
Volgens voedingspsychiater Uma Naidoo draagt het eten van overtollige suikers, cafeïne en het drinken van alcoholhoudende dranken bij aan de symptomen van hersenmist. Voedingsstoffen voeden onze hersenen en antioxidanten helpen giftige stoffen kwijt te raken en ontstekingen tegen te gaan: “Start met het eten van fruit, groenten en peulvruchten om de juiste voedingsstoffen en antioxidanten te krijgen die je hersenen nodig hebben. Hun kleur kan wijzen op de aanwezigheid van bepaalde antioxidanten (flavonoïden). Rood voor lycopeen (cherrytomaten), oranje of geel voor carotenoïden (wortelen), groen voor chlorofyl (spinazie, paardebloemgroen), blauw of paars voor anthocyanen (bosbessen) en wit voor anthoxanthins (uien). Door deze regenboog aan voedingstoffen te eten, krijgen je hersenen voldoende antioxidantondersteuning”, vertelt de voedingspsychiater.
Foliumzuur en groene groenten
Naidoo beveelt ook aan om veel foliumzuur (vitamine B9) binnen te krijgen, dat in groene groenten zit. Dit zou je volgens haar aan zoveel mogelijk maaltijden kunnen toevoegen, inclusief je ontbijt. Wanneer je hier minder van binnenkrijgt zou je sneller symptomen van hersenmist kunnen krijgen zoals vermoeidheid.
Lees ook: Griep of toch het coronavirus? Zó herken je het verschil
Chiapudding met bessen en noten
Ook stelt ze voor om ‘yoghurt op basis van kokosnoot te eten’ in plaats van op basis van zuivel. En ook ‘chiapudding met bessen en noten’.
Kruiden en gefermenteerd voedsel
“Het eten van gefermenteerd voedsel en kruiden - zwarte peper, kurkuma, chili peper en zwarte komijn (als specerij of thee) - kan ook helpen om antioxidanten en smaak toe te voegen”, zegt Naidoo. “Uit onderzoek is gebleken dat het eten van voedsel dat rijk is aan de antioxidant luteoline na verloop van tijd vooral kan helpen bij hersenmist.”
Lees ook: IJzertekort kan sneller worden opgespoord door algoritme
Luteoline en flavonoïde
Luteoline een flavonoïde - natuurlijke bestanddelen van planten -, kan hersenmist helpen verminderen doordat het ontstekingen in de hersenen en stress kan verminderen. “Je kunt luteoline vinden in voedingsmiddelen zoals selderij, broccoli, artisjokken, pepermunt, groene peper, peterselie, tijm, olijven en wortelen”, laat de voedingspsychiater weten.
Bron I Goop.com