null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Vermindert een kus écht onze hooikoortsklachten?

Rondvliegende pollen. Voor hooikoortspatiënten bestaat er niets vervelenders. Geen wonder dat ze bereid zijn om alles uit te proberen om hun klachten te verminderen. En er duiken opvallende trucjes op om dit voor elkaar te krijgen. Zo werd er geroepen dat het eten van een levende pissebed zou helpen. Ook kwam meerdere malen voorbij dat een kus van je partner het genies en gesnotter zou stoppen. Maar of dit echt werkt?

Een liefdevolle kus zou een genezende werking hebben als je last hebt van hooikoorts. Tenminste, dat beweerden Japanse onderzoekers een aantal jaar geleden.

Zoenen vs. knuffelen

In 2006 kwam een onderzoeksteam uit Japan met opvallende conclusies op de proppen. Voor hun studie werden twaalf koppels ingeschakeld die niet geregeld zoenden en van wie beiden gevoelig waren voor pollen. De stellen kregen allemaal gedurende een halfuur de meest zoetsappige liefdesliedjes te horen en werden daarna verzocht een potje te zoenen. Twee weken later werden dezelfde koppels opgeroepen en mochten ze – onder het genot van dezelfde muziek – alleen maar knuffelen.

Antistoffen na een kus

Voordat we naar de conclusies van het onderzoek springen, is wat uitleg vooraf nodig. Want waarom reageren sommige mensen wel en anderen niet allergisch op pollen? Dat heeft te maken met ons immuunsysteem. Het immuunsysteem van hooikoortspatiënten reageert op stoffen die niet schadelijk zijn; in dit geval dus pollen. Sommige pollen zorgen ervoor dat het lichaam reageert door antistoffen aan te maken die, de volgende keer als je in aanraking komt met dezelfde pollensoort, zorgen voor de typische hooikoortskwaaltjes.

Volgens het Japanse onderzoeksteam zou een intieme kus ervoor zorgen dat de productie van antistoffen afneemt, wat er op zijn beurt voor zorgt dat de hooikoortspatiënten minder last hebben van het vele niezen en snotteren. Deze conclusie is getrokken op basis van het afgenomen bloed bij de deelnemers aan de studie. In de buisjes die na het zoenen werden afgenomen, werden minder antistoffen gevonden dan in het bloed dat vóór de test werd afgetapt. Dat was voor de wetenschappers genoeg reden om te concluderen dat hooikoortsklachten verminderen door een passionele kus.

Geleidelijk proces

Toch is de conclusie volgens een hoogleraar immunologie wel heel onwaarschijnlijk; een halfuurtje zoenen zou geen verschil kunnen maken in de aanmaak van antistoffen. "Het ontstaan en verminderen van hooikoorts is een geleidelijk proces," zegt Huub Savelkoul tegen nu.nl. "Het onderzoek is uitgevoerd bij een te kleine groep mensen en het afgenomen bloed werd buiten het lichaam onderzocht. Als de aanmaak van antistoffen in een laboratorium lager was in bloed van mensen die hadden gezoend, dan wil dat niet zeggen dat dit in het lichaam van deze mensen zelf ook het geval was."

Bron | nu.nl

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant om te lezen

Deze video wil je niet missen

Hoe breng je bordeauxrode oogschaduw aan zonder dat je een huilerig effect krijgt? Beauty-expert Carmen Zomers laat zien hoe het fantastisch staat.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden