Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek wijst uit: verkoudheidsvirus kan doordringen tot in de placenta

onderzoek-wijst-uit-verkoudheidsvirus-kan-doordringen-tot-in-de-placenta.jpg

Een verkoudheid is natuurlijk niet prettig, maar over het algemeen heeft het nooit echt ernstige gevolgen. Toch stellen Amerikaanse onderzoekers dat vooral zwangere vrouwen extra hun best moeten doen om niet met het virus besmet te raken.

Een simpel verkoudheidsvirus zou volgens de wetenschappers namelijk door kunnen dringen tot de placenta en een longontsteking bij de ongeboren baby kunnen veroorzaken.

Wisselwerking van de placenta

Wetenschappers van de Amerikaanse onderzoeksuniversiteit van Tulane trokken deze conclusie na een onderzoek onder verschillende gedoneerde placenta’s. De moederkoek dient namelijk als een soort filter tussen de baby en de moeder. Aan de ene kant zorgt de placenta dat gezonde stoffen van de moeder naar de foetus worden gebracht. Daarnaast zorgt de moederkoek er ook voor dat schadelijke stoffen zo veel mogelijk op afstand worden gehouden. Helaas geldt dit niet voor alle schadelijke stoffen.

Verkoudheidsvirus

Eerder werd al bekend dat ook andere virussen, zoals het zikavirus, via de placenta door konden dringen tot de foetus. Al lange tijd werd vermoed dat ook een verkoudheid kon zorgen voor een besmetting bij een ongeboren kind. “Dit is het eerste bewijs dat een verkoudheidsvirus de menselijke placenta kan infecteren”, vertelt hoofdauteur en hoogleraar kindergeneeskunde Giovanni Piedimonte. “Deze resultaten ondersteunen onze theorie dat als een vrouw verkouden wordt tijdens de zwangerschap, het virus zich kan verspreiden naar de foetus en zelfs voor de geboorte al een longinfectie kan veroorzaken.”

Meer onderzoek

De wetenschappers vonden het bewijs door bepaalde celtypen, die in de placenta voorkomen, bloot te stellen aan het verkoudheidsvirus RSV. Eén van de celtypen bleek sterk genoeg om het virus op afstand te houden. Twee anderen slaagden daar niet in. “Deze cellen sterven niet af als ze door het virus geïnfecteerd raken, waardoor het een soort van bommetjes worden met het virus erin”, vertelt onderzoeker Piedimonte. Binnenkort gaat het Amerikaanse team verder om te kijken wat dit voor gevolgen heeft voor de foetus. De onderzoekers vermoeden dat het virus het longweefsel van de ongeboren baby’s aantast, waardoor de kinderen op latere leeftijd vatbaarder zijn voor astma.”

Lees ook
Onderzoekers: luchtvervuiling dringt door tot in de baarmoeder

Bron | Het Laatste Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant