Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Hoe een ‘simpele’ verkoudheid kan voorkomen dat je ziek wordt door corona

hoe-een-simpele-verkoudheid-kan-voorkomen-dat-je-ziek-wordt-door-corona.jpg

Een verkoudheid kan een symptoom zijn van corona, maar blijkt je er ook juist tegen te kunnen beschermen. Dat is de opvallende conclusie die Schotse wetenschappers stellen na een onderzoek. Het rhinovirus, dat vaak de oorzaak is van een onschuldige verkoudheid, kan het coronavirus tijdelijk uit je lichaam verjagen.

Eigenlijk ontstaat er een stoort strijd tussen verschillende virussen in je lichaam wanneer je met zowel het corona- als het rhinovirus besmet raakt. Het klinkt een beetje gek, maar de onderzoekers van de universiteit van Glasgow geven een duidelijke verklaring.

Verkoudheid tegen corona

Dat een verkoudheid door het rhinovirus corona kan tegenhouden, komt omdat er een soort concurrentie tussen de twee ontstaat. Nadat een virus via bijvoorbeeld je neus, keel of ogen je lijf binnengekomen is, kan het daar twee dingen doen: de weg vrijmaken voor andere virussen door je afweersysteem te verslechteren, of juist de ‘deur op slot doen’ waardoor andere ziekten niet meer binnen kunnen komen.

Het rhinovirus doet dat tweede en is daarbij sterker dan het coronavirus. Het zorgt ervoor dat er eigenlijk geen ruimte is voor corona als je al een verkoudheid te pakken hebt. Eigenlijk komt het erop neer dat je maar één keer ziek kunt worden door één van deze virussen, en ze dus niet tegelijk krijgt.

Lees ook:
Onderzoek: ‘Ook gehoorverlies en tinnitus mogelijk symptomen coronavirus’

Rhinovirus versus coronavirus

Om dit te onderzoeken, maakten Schotse wetenschappers de cellen die wij hebben aan de binnenkant van de neus, keel en luchtwegen na. Daarop lieten ze het rhinovirus én het coronavirus los. Dat deden ze in drie verschillende scenario’s. Eerst keken ze wat er gebeurt als de cellen tegelijk met beide virussen in aanraking komen: het rhinovirus wint dan.

Vervolgens  gaven ze het rhinovirus 24 uur voorsprong om iemand te besmetten. En wat bleek? Bij zo’n verkoudheid maakt corona echt geen kans om zich te nestelen in het lichaam. Zelfs als je 24 uur voor aanraking met het rhinovirus al besmet raakt met corona, wint het rhinovirus het nog altijd van covid-19. ‘Geweldig nieuws’ volgens Pablo Murcia, één van de onderzoekers. “Want een hoge prevalentie van het rhinovirus kan nieuwe coronabesmettingen tegenhouden.” 

Berperkingen van de studie

Toch is er wel een grote ‘maar’: als je verkoudheid voorbij is en het virus weer uit je lichaam verdwijnt, kan corona alsnog toeslaan. Het rhinovirus biedt dus slechts een tijdelijke oplossing tegen covid-19. “Vaccinatie plus hygiënemaatregelen plus de interactie tussen virussen kan het aantal besmettingen flink verminderen, maar het maximale effect bereik je met vaccinatie,” zegt onderzoeker Murcia.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | BBC
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant