Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Verkoudheid of corona? Zó kom je erachter wat je onder de leden hebt

verkoudheid-of-corona-zo-kom-je-erachter-wat-je-onder-de-leden-hebt.jpg

Hoewel het hartstikke normaal is om in het najaar met een snotneus rond te lopen, brengt het nu ineens de nodige zorgen met zich mee. Want hoe weet je nu of het gaat om een verkoudheid of corona?

Wij zetten de symptomen van een verkoudheid en corona nog eens voor je op een rij.

Symptomen verkoudheid

Een verkoudheid is de meest voorkomende infectieziekte bij mensen. Zeker in deze tijd van het jaar is het niet zo gek om met een snotneus rond te lopen. Als je echt alleen een snotneus hebt en verder geen andere klachten, dan kun je er vanuit gaan dat je waarschijnlijk gewoon verkouden bent. Ook symptomen zoals keelpijn, hoofdpijn en soms spierpijn horen bij een verkoudheid. Het komt echt zelden voor dat volwassenen ook koorts ontwikkelen bij een verkoudheid, bij kinderen kan dit nog weleens voorkomen.

Lees ook
Zo bescherm je jezelf het best tegen het coronavirus in een hotel

Symptomen coronavirus

De meest voorkomende symptomen van het coronavirus zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) koorts en hoesten. Andere symptomen die ook nog weleens voorkomen zijn kortademigheid, vermoeidheid en het ophoesten van slijm. Als je dus naast een snotneus ook last hebt van deze symptomen, kan het geen kwaad om je op het coronavirus te laten testen.

Verkoudheid of corona?

Als je het lastig vindt om te bepalen wat je nu precies onder de leden hebt, kan onderstaand schema je helpen. Dit schema van de WHO somt namelijk de belangrijkste symptomen op van het coronavirus en een verkoudheid in de mate dat ze voorkomen. Ook griepsymptomen zijn in de tabel opgenomen:

verkoudheid of corona

Volgorde van klachten

Iets wat je ook nog zou kunnen nagaan, is wat de volgorde van je klachten zijn. Onderzoek van de universiteit van Zuid-Californië (USC) bij 55.924 Chinese coronapatiënten bracht namelijk recent aan het licht dat er een vaste volgorde van de eerste Covid-19-symptomen lijkt te bestaan. Zo zouden coronapatiënten vaak eerst koorts ontwikkelen en vervolgens pas beginnen te hoesten. Dit is dus een belangrijk gegeven om rekening mee te houden.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant