Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Verkouden of toch griep? Zó herken je de verschillen

verkouden-of-toch-griep-zo-herken-je-de-verschillen.jpg

Van een zware verkoudheid kun je je goed beroerd voelen. Klachten als een verstopte neus, hoesten, keelpijn en spierpijn maken je het leven dan zuur. Om die reden wordt een verkoudheid regelmatig verward met griep, gezien een aantal symptomen overeen komen. Toch is er een belangrijk verschil tussen beide.

Griep komt meestal heel snel opzetten en kent bovendien een sneller verloop dan een verkoudheid. Voor mensen met een slecht afweersysteem kan de griep, in tegenstelling tot een verkoudheid, in het ergste geval zelfs dodelijk zijn.

Verschillende soorten griep

De griep wordt veroorzaakt door het Influenza-virus. Dit virus verandert elk jaar een beetje. Om die redenen kennen we ook zoveel verschillende griepsoorten. Zo is er bijvoorbeeld de Mexicaanse-, de Spaanse en de Hong-Kong Griep. Hoewel deze ziektes een klein beetje van elkaar verschillen is het verloop van alledrie meestal gelijk. Het virus komt vaak plotseling opzetten en uit zich in een bonzende hoofdpijn, spierpijn over het hele lichaam en hoge koorts. Daarnaast veroorzaakt influenza een acute ontsteking aan de luchtwegen.

Oorzaak gevolg

Wanneer je in een goede conditie bent, ruimt je lichaam dit virus meestal binnen een paar dagen weer op. Dit gebeurt doordat je afweercellen de viruscellen kapot maken. Maar wanneer er kapotte cellen in je lichaam zitten, ben je gevoeliger voor bacteriën. Daarom gaat een griep vaak gepaard met complicaties. Dit kan zich uiten in een onschuldige vorm, zoals bijvoorbeeld het groengele snot dat je een paar dagen na je griep krijgt, maar zo’n bacterie kan ook leiden tot een ernstige longontsteking.

Lees ook
Dit moet je weten over de vernieuwde griepprik

Zo werkt het griepvaccin

Heb je het flink te pakken? Dan ben je meestal drie tot vijf dagen onder de pannen. Ook daarna kun je je nog lang slap en moe voelen. Bij mensen met een slechte weerstand kan de griep zeer ernstig verlopen en dodelijk zijn. Om die reden krijgen elk jaar miljoenen mensen de griepprik. De oproep wordt jaarlijks gedaan begin oktober, en het is voor de kwetsbaren belangrijk om zich tussen half oktober en eind november te laten inenten om zo de wintermaanden gezond door te komen.

Besmette cellen herkennen

Het vaccin zorgt ervoor dat het immuunsysteem eerder de besmette cellen herkent. Het geeft je lichaam als het ware een voorbeeld van hoe zo’n besmette cel eruitziet, waardoor je lichaam er eerder op kan anticiperen. Het risico op complicaties wordt daardoor veel kleiner. De griepprik wordt dus niet alleen voorgeschreven om de griep te voorkomen, maar ook om de bijkomende complicaties te verzachten.

Voor deze mensen is de griepprik

Het RIVM legt uit welke mensen in aanmerking komen voor de jaarlijkse griepprik en zich dan ook zouden moeten laten inenten. Onder deze kwetsbaren vallen mensen met:

  • een leeftijd van zestig jaar en ouder
  • longziekten en aandoeningen aan de luchtwegen
  • hartziekten, zoals mensen die een hartaanval gehad hebben
  • diabetes (suikerziekte)
  • een nieraandoening; vooral als de nieren door een ziekte niet goed werken
  • weinig weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling
  • een leeftijd vanaf 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken (bijvoorbeeld bij chronische darmaandoeningen)
  • een verstandelijke handicap die in een instelling wonen
  • een verminderde weerstand tegen infecties, bijvoorbeeld door levercirrose;
  • een woning in een verpleeghuis, die niet vallen onder bovengenoemde categorieën

Uitzonderingen

Enkele uitzonderingen zijn er wel. Want het wordt afgeraden om de griepprik te nemen als je koorts hebt, of net een een stootkuur prednison hebt gekregen. In dat geval kun je beter wachten tot de kuur of koorts voorbij is. En staat er 48 uur na je vaccinatie een operatie gepland? Ook dan is uitstellen verstandig.

Zelf aanvragen

Voor mensen met een gezonde weerstand, is een griepvaccin niet noodzakelijk. Mocht je toch gebruik willen maken van het griepvaccin, dan is dat wel mogelijk. De kosten ervan moet je dan wel zelf betalen. Je kunt het recept ervoor aanvragen bij je huisarts, en het vaccin daarna ophalen bij de apotheek. De huisarts kan de griepprik vervolgens zetten.

Extra goede zelfzorg

Zonder vaccin kun je de wintermaanden prima trotseren als je niet in de kwetsbare doelgroep valt. Wel is het goed om je lichaam tijdens de griepperiode extra goed te verzorgen. Slaap voldoende, eet groenten en fruit en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Daarnaast is het verstandig om extra aandacht te besteden aan goede hygiëne. Door regelmatig je handen te wassen voorkom je dat het griepvirus je in zijn greep krijgt.

Bron| Gezondheidsnet, RIVM


Beeld| iStock

Ook interessant