Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Verkouden of toch griep? Zó herken je de verschillen

verkouden-of-toch-griep-zo-herken-je-de-verschillen.jpg

Van een zware verkoudheid, kun je je goed beroerd voelen. Om die reden wordt het dan ook regelmatig verward met griep. Toch is er een belangrijk verschil tussen beide.

Griep komt meestal heel snel opzetten en kent bovendien een sneller verloop dan een verkoudheid. Voor mensen met een slecht afweersysteem kan de griep, in tegenstelling tot een verkoudheid, ook dodelijk zijn.

Verschillende soorten griep

De griep wordt veroorzaakt door het Influenza-virus. Dit virus verandert elk jaar een beetje. Om die redenen kennen we ook zoveel verschillende griepsoorten. Zo is er bijvoorbeeld de Mexicaanse-, de Spaanse en de Hong-Kong Griep. Hoewel deze ziektes een klein beetje van elkaar verschillen is het verloop van alledrie meestal gelijk. Het virus komt vaak plotseling opzetten en uit zich in een bonzende hoofdpijn, spierpijn over het hele lichaam en hoge koorts. Daarnaast veroorzaakt influenza een acute ontsteking aan de luchtwegen.

Oorzaak gevolg

Wanneer je in een goede conditie bent, ruimt je lichaam dit virus meestal binnen een paar dagen weer op. Dit gebeurt doordat je afweercellen de viruscellen kapot maken. Maar wanneer er kapotte cellen in je lichaam zitten, ben je gevoeliger voor bacteriën. Daarom gaat een griep vaak gepaard met complicaties. Dit kan zich uiten in een onschuldige vorm, zoals bijvoorbeeld het groengele snot dat je een paar dagen na je griep krijgt, maar zo’n bacterie kan ook leiden tot een ernstige longontsteking.

Zo werkt het griepvaccin

Heb je het flink te pakken? Dan ben je meestal drie tot vijf dagen onder de pannen. Ook daarna kun je je nog lang slap en moe voelen. Bij mensen met een slechte weerstand kan de griep zeer ernstig verlopen en dodelijk zijn. Om die reden krijgen elk jaar miljoenen mensen de griepprik. Dit vaccin zorgt ervoor dat het immuunsysteem eerder de besmette cellen herkent. Het geeft je lichaam als het ware een voorbeeld van hoe zo’n besmette cel eruitziet, waardoor je lichaam er eerder op kan anticiperen. Het risico op complicaties wordt daardoor veel kleiner. De griepprik wordt dus niet alleen voorgeschreven om de griep te voorkomen, maar ook om de bijkomende complicaties te verzachten.

Extra goede zelfzorg

Voor mensen met een gezonde weerstand, is een griepvaccin niet noodzakelijk. Wel is het goed om je lichaam tijdens de griepperiode extra goed te verzorgen. Slaap voldoende, eet groenten en fruit en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Daarnaast is het verstandig om extra aandacht te besteden aan goede hygiëne. Door regelmatig je handen te wassen voorkom je dat het griepvirus je in zijn greep krijgt.

Lees ook
Dit moet je weten over de vernieuwde griepprik

Bron| Gezondheidsnet
Beeld| iStock

Ook interessant