Margriet logo
Verkouden of hooikoorts? Zo herken je het verschil Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Verkouden of hooikoorts? Zo herken je het verschil

Die ene niesbui of snotneus hoeft niet te komen door een virus. Ook pollen in de lucht kunnen voor vervelende verkoudheidsklachten zorgen. Hoe herken je het verschil tussen een snotneus door hooikoorts of een verkoudheid?

Zoek op het internet naar de klachten van hooikoorts en je ziet al snel ergens dat het lijkt op de klachten van een verkoudheid. Niezen, een verstopte neus of een vol hoofd. Niet zo gek dus als je niet weet of je nou te maken hebt met een verkoudheid of hooikoorts.

Het verschil tussen een verkoudheid en hooikoorts

Om te achterhalen of je een verkoudheid te pakken hebt of last hebt van hooikoorts moet je niet alleen kijken naar de symptomen. Een belangrijk verschil is het seizoen waarin je de klachten krijgt. Hooikoorts is over het algemeen seizoensgebonden. Maar nu die grens lijkt te vervagen, kun je ook kijken naar de duur van de klachten. Bij hooikoorts houden de symptomen langer aan en komen ze steeds weer terug. Bij een verkoudheid merk je dat de klachten na een paar dagen weer afnemen, terwijl de hooikoortsverschijnselen onveranderd blijven.

Verschil in klachten

Hoewel de symptomen van een verkoudheid en hooikoorts niet veel van elkaar verschillen, kun je ze op sommige vlakken van elkaar onderscheiden. Zo is de loopneus die je bij een verkoudheid hebt anders dan een loopneus door hooikoorts. Als een allergie ten grondslag ligt aan de loopneus loopt het snot vaak uit je neus en is het heel dun. Bij een verkoudheid is het snot veel dikker. En die tranende of brandende ogen? Die zijn typerend voor hooikoorts. Hetzelfde geldt voor kriebelhoest. Als je verkouden bent, kun je ook hoesten, maar dit is vaak geen kriebelhoest. De volgende klachten horen bij hooikoorts:

  • Jeuk aan de neus
  • Een verstopte neus of snotneus
  • Niezen
  • Jeukende of tranende ogen
  • Een droge keel of kriebelhoest
  • Vermoeidheid
  • Een koortsig gevoel
  • Een vol gevoel in het hoofd
  • Benauwdheid
  • Een piepend geluid bij ademhalen

Goed om te weten: deze klachten kunnen ook voorkomen bij andere allergieën. Ga dus na of bomen die verantwoordelijk zijn voor hooikoorts (elzen, berken, hazelaars, etc.) al in bloei staan. Is dit niet het geval? Dan zou het ook kunnen dat je allergisch bent voor bijvoorbeeld katten of huisstofmijt.

Bron | AD, Alles over allergie, RTL Nieuws, Thuisarts

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden