Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kun je verkouden worden door kou?

kun-je-verkouden-worden-door-kou-margriet.jpg

Los van het coronavirus, bestaat de ‘gewone’ verkoudheid natuurlijk ook nog steeds. Veel mensen denken dat je kou letterlijk kunt vatten door slecht weer, met een open jas lopen of een tochtige kamer. Maar is dit eigenlijk wel waar? Kun je verkouden worden door de kou?

Het is iedereen weleens overkomen: je moest door de regen fietsen in een veel te dun jasje en een dag later ben je aan het snotteren. Toeval?

Verkouden na slecht weer?

Ja, gedeeltelijk is er wel sprake van toeval. Een verkoudheid is namelijk geen direct gevolg van kou vatten, maar een virusinfectie van de bovenste luchtwegen. Dat virus krijg je van andere mensen. Maar hoe werkt het dan met die toevallige verkoudheid net nadat je kou hebt gevat? En waarom is het altijd zodra het najaar aanbreekt? Komt dat echt niet door het weer? Nee. En dat is heel makkelijk te verklaren.

Ramen dicht, verwarming aan

Doordat het in het najaar vaak kouder, is zitten we vaker met de ramen dicht en de verwarming aan. Kijk maar naar kantoren en scholen. De ventilatie is minder en iedereen zit dicht op elkaar. Net als met het coronavirus is dat voor een gewone verkoudheid de ideale situatie om overgedragen te worden. 

Kwetsbaarder bij kou

Je wordt dus niet verkouden door de kou waar je gisteren doorheen bent gefietst, maar je bent wél vatbaarder voor een infectie als je het koud hebt. Dat komt omdat je afweersysteem gewoonweg minder goed werkt op dat soort momenten. Bij kou moet je lichaam ook nog eens harder werken om warm te blijven, wat ook meewerkt. 

Verkouden door kou?

Dus nee, verkoudheid heeft niet zozeer met tocht, kou, een dikke sjaal of een tochtige kamer te maken, maar alles met mensen om je heen die niezen, lachen, hoesten of hard praten. Hierdoor komen kleine druppeltjes in de lucht en in luchtwegen van andere mensen. Klinkt bekend, hè? Verkoudheid wordt op precies dezelfde manier verspreid als COVID-19. Dus ook als je niet verkouden wilt worden, kun je maar het best goed je handen wassen, afstand houden tot mensen als je snotterig wordt en in je elleboog hoesten en niezen.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | PlusOnline
Beeld | iStock

Margriet Belbuddy's

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandag t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Ook interessant