Verkouden? Déze symptomen kunnen wijzen op een slijmoor Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Verkouden? Déze symptomen kunnen wijzen op een slijmoor

De ‘r’ zit weer in de maand en dat resulteert waarschijnlijk in een hoop gesnotter in je omgeving. Een verkoudheid kan al de nodige ongemakken met zich meebrengen, maar hoor je daarnaast de laatste tijd ook slechter? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van een slijmoor. We leggen je uit aan welke symptomen je dit kunt herkennen.

En is een slijmoor ook te behandelen?

Wat is een slijmoor?

Bij een slijmoor, ook wel glue ear genoemd, zit er vocht (slijm) vast in het middenoor. Hierdoor zit het vocht opgesloten achter je trommelvlies. Dit kan ontstaan als je verkouden bent. Bij een verkoudheid wordt er namelijk vocht in het middenoor afgescheiden. Dit wordt afgevoerd door de buis van Eustachius (het gangetje tussen het middenoor en de neus- en keelholte). Als dit gangetje dicht komt te zitten, dan blijft het vocht dus achter in het middenoor. En dat wordt een slijmoor genoemd. Dit is dus niet hetzelfde als een oorontsteking of een loopoor.

De symptomen

Een slijmoor komt vooral voor bij kinderen, maar volwassenen kunnen hier ook last van krijgen. Je kunt deze kwaal herkennen aan de volgende symptomen:

  • Slechter horen
  • Wisselend goed en slecht horen
  • Een vol gevoel in je oor
  • Lichte oorpijn

Hoewel een slijmoor geen kwaad kan, kunnen de klachten wel lang duren. Zo kun je zo’n drie tot zes maanden last houden van de bovenstaande klachten. Ondanks dat je hier maanden slecht door kan blijven horen, geeft dit geen blijvende schade aan je gehoor.

Lees ook:
Is het schadelijk om te slapen met oordopjes in?

Een behandeling

Er is geen behandeling nodig tegen slijmoor en er is ook geen medicatie waardoor je hier sneller van af komt. Dit zal dus vanzelf weer over moeten gaan. Blijf je na drie tot zes maanden nog steeds klachten houden? Of worden de klachten of de oorpijn erger? Dan kun je contact opnemen met de huisarts om met een trommelvliesdrukmeting te laten meten of je trommelvlies goed beweegt. Bij een slijmoor beweegt het trommelvies namelijk niet goed. Je kunt eventueel ook doorverwezen worden naar een kno-arts bij aanhoudende klachten. In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn.

Bron | Thuisarts, Etos
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden