aambeien anale fissuur Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gezondheid

Verkeerde diagnose: dít is het verschil tussen aambeien en een anaal fissuur

Pijn aan de anus, vooral tijdens het poepen? Dan heb je misschien last van aambeien. Toch kan het ook gaan om een anaal fissuur, ofwel: een scheurtje in de anus. De twee aandoeningen worden regelmatig met elkaar verward.

Volgens de Proctos Kliniek, een medisch centrum dat is gespecialiseerd in aandoeningen aan de anus en endeldarm, wordt een anaal fissuur vaak onterecht aangezien voor aambeien.

Toch geen aambeien

Ongeveer 6 op de 10 mensen die zich bij de kliniek melden, hebben last van anale klachten. Deze patiënten dénken aambeien te hebben, maar bij ongeveer de helft blijkt het iets anders te zijn. “Vaak is er sprake van een fissuur. Dat is een scheurtje of een wondje in de anus, op een gevoelige plek. Daar groeit wel eens wildvlees op en daarom zien mensen het aan voor aambeien. Zelfs artsen”, vertelt Charlotte Molenaar, directeur van de Proctos Kliniek.

Anaal fissuur

Een anaal fissuur, een scheurtje of kloofje in de anus, komt meestal voor bij mensen van jonge of middelbare leeftijd. Het wondje is vaak erg pijnlijk, vooral tijdens het poepen. Ook zorgt het soms voor bloedverlies. Sommige mensen hebben zoveel pijn dat hun kringspier verkrampt, waardoor wondjes minder snel genezen. Klachten worden daardoor vaak chronisch. Een fissuur kan ontstaan door verstopping en hard persen of door een verhoogde spanning van de krimpspier. De aandoening komt ook regelmatig voor bij chronische darmziekten, zoals de ziekte van Crohn.

Aambeien

Aambeien, vervelende bultjes bij de anus, ontstaan doordat het slijmvlies van de anus aan het einde van de endeldarm opzwelt. Ook bij deze aandoening kan te hard persen de oorzaak zijn. Daarnaast kan het te lang ophouden van je ontlasting, veel hoesten en zelfs lang staan zorgen voor aambeien. Je kunt een aantal dingen doen om aambeien te verhelpen óf - nog beter - te voorkomen. Eet voldoende vezels en vette vis, drink genoeg water, houd je ontlasting niet op, beweeg voldoende en wees hygiënisch. Tot slot kan aambeienzalf de jeuk iets verzachten, maar het is niet bewezen dat de bultjes daardoor sneller verdwijnen.

Verschillende behandeling

Helaas wordt een anaal fissuur vaak pas ontdekt als een behandeling tegen aambeien niet werkt. En dat is veel te laat. Als een fissuur op tijd ontdekt wordt, is het namelijk vrij makkelijk te behandelen. Allereerst is het belangrijk om de ontlasting zacht en soepel te houden, bijvoorbeeld door medicatie. Zalf kan helpen als pijnstiller, maar ook zorgen dat wondjes sneller genezen of dat de bloedtoevoer in de anus beter wordt. Om de verhoogde spanning in de kringspier te verminderen, kan een botuline injectie toegediend worden. Zo kan het wondje sneller genezen. Helpen deze behandelingen niet? Dan kan een operatie verlichting bieden. Hierdoor vermindert de spanning op het scheurtje, waardoor het sneller geneest. “Maar als we er op tijd bij zijn is dat niet nodig”, aldus Molenaar. Deze operatie wordt vanwege de risico’s, zoals incontinentie, niet vaak uitgevoerd.

Twijfel je of bij jou sprake is van aambeien of een anaal fissuur? Het invullen van deze vragenlijst, opgesteld door de Proctos Kliniek, geeft een indicatie. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts.

Bron | MLDS, MaxVandaag

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden