Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Verhoogt te veel sporten het risico op hartproblemen?

sporten-blessures.jpg

Baantjes zwemmen, wandelen of fietsen: wat je favoriete bezigheid ook is, we weten allemaal dat het goed is om te bewegen. Sporten houdt lichaam en geest jong, maar Amerikaanse onderzoekers vrezen dat je ook té hard je best kunt doen…

Volgens onderzoekers van de University of California zou meer dan 7,5 uur per week sporten het risico op een hartaanval bijna verdubbelen. Dit lijkt trouwens vooral te gelden voor blanke mannen, blijkt uit de conclusie die het onderzoeksteam kon trekken na een onderzoek van 25 jaar. Gedurende deze periode werden 3.175 proefpersonen gevolgd, die in drie groepen waren verdeeld. Groep één sportte weinig (minder dan 2,5 uur per week), groep twee bestond uit gemiddelde sporters (tussen 2,5 en 7,5 uur per week) en de fanatiekelingen zaten in groep drie (die wekelijks meer dan 7,5 uur sportte).

Opvallende resultaten

De uitkomsten van het onderzoek waren verrassend. Bij blanke mannen die veel sporten (meer dan 7,5 uur per week), bleek het risico op een hartaanval maar liefst 86 procent hoger te liggen dan bij de andere deelnemers aan het onderzoek. Dit zou komen doordat veel sporten zorgt voor druk op de kransslagaders, wat weer zou kunnen leiden tot aderverkalking. “Een heel verrassende uitkomst. We hadden verwacht dat een hoger niveau van fysieke inspanning op den duur juist zou leiden tot mínder aderverkalking,” aldus Deepika Laddu, een van de onderzoekers. Wat opviel, was dat bij donkere mannen het vele sporten de kans op een hartaanval niet leek te verhogen. Ook bij vrouwen was het effect te verwaarlozen. Wel zijn de onderzoekers van plan hier nog nader onderzoek naar te doen.

Geen excuus om niet te sporten

Maar, zo waarschuwt het onderzoeksteam, we moeten natuurlijk wél voldoende blijven bewegen en de resultaten van de studie niet als excuus gebruiken om niet meer naar de sportschool te gaan. “In deze studie is niet gekeken naar het sóórt aderverkalking,” legt cardioloog en mede-auteur Jamal Rana uit. “Het zou kunnen gaan om de meer stabiele variant, waarvan het minder waarschijnlijk is dat die hartproblemen veroorzaakt.” Ook de hartspecialist benadrukt nog een keer hoe belangrijk het is om genoeg te bewegen: “De studie raadt zeker niet aan om te stoppen met sporten.”

Bron | ad.nl
Beeld | iStock

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

Vriendinnen Ingrid en Liezet zijn als voorbereiding op Margriet Winter Fair op bezoek geweest bij Romeo. Romeo is trendwatcher, groenstylist en presentator van de video’s van Green Your Day. Tijdens Margriet Winter Fair gaat hij creatieve workshops geven.

Kun je de video niet bekijken? Klik dan hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant