null Beeld

Verhoogd risico op hartziekten door gen

Wetenschappers hebben een gen gevonden dat vrouwen een verhoogd risico geeft op hartziekten. Vrouwen die een bepaalde versie van het BCAR1-gen hebben, ontwikkelen vaker een hartaanval of beroerte dan vrouwen zonder het gen. Bij mannen lijkt het gen geen grotere kans op hartziekten met zich mee te brengen.

Onderzoekers van het University College London maakten gebruik van de gegevens uit vijf grote Europese onderzoeksprojecten. In totaal waren bijna 4000 mannen en vrouwen betrokken bij het onderzoek. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Circulation: Cardiovascular Genetics. Voor het onderzoek werd gekeken naar de genen, de gezondheid van de bloedvaten en de dikte van belangrijke aderen.

Gen

De onderzoekers vonden een verband tussen een bepaalde versie van een gen en verhoogde risico op hartaanvallen en beroertes bij vrouwen. Hoewel meer onderzoek nog nodig is om het gevonden verband volledig te begrijpen, denken de onderzoekers dat het gen - zeker in combinatie met het vrouwelijke hormoon oestrogeen - kan leiden tot een verhoogd risico op hartziekten.

Gebaseerd op eerder onderzoek suggereren de wetenschappers dat het gen de wanden van de bloedvaten dikker maakt. Een verdikking van de bloedvaten verhoogt de kans op blokkades, wat kan leiden tot een hartaanval of beroerte.

Man vs vrouw

"We weten al een hele tijd dat de risicofactoren voor hart- en vaatziekten voor mannen anders zijn dan voor vrouwen," vertelt hoofdonderzoeker Freya Boardman-Pretty. "Dit gen draagt wellicht bij aan dit verschil, hoewel we verwachten dat er nog veel meer factoren een rol spelen. Als we de invloed van dit gen echter kunnen bevestigen, biedt het voor de toekomst aanknopingspunten voor een nieuwe behandelmethode."

Meer onderzoek is dus nodig. De onderzoeker benadrukt daarbij dat mensen verder moeten kijken dan hun genen. Een gezonde leefstijl blijft heel belangrijk om jezelf te beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Bron: gezondheidsnet.nl

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden