null Beeld

Vergroot het gebruik van hormoontherapie tijdens de overgang de kans op borstkanker?

De afgelopen jaren is het gebruik van hormoontherapie tegen overgangsklachten meerdere malen onder vuur komen te liggen. Hoewel de medicijnen steeds veiliger zijn geworden, verscheen er afgelopen week opnieuw een alarmerend onderzoek. Vrouwen die langdurig hormoontherapie kregen, zouden volgens de wetenschappers een ernstig verhoogd risico op borstkanker hebben.

In Nederland gebruikt 5 procent van de vrouwen in de overgang hormonen. Hoe gevaarlijk is deze behandeling nou écht?

Borstkanker en hormoontherapie

Afgelopen week verscheen in het wetenschappelijke vakblad The Lancet en analyse van 58 eerdere studies. Deze onderzoeken bevatten data van meer dan 100.000 vrouwen met borstkanker. Binnen de gebruikte data zijn twee groepen te onderscheiden:

  • Vrouwen die tijdens het slikken van hormonen werden gevolgd, en vervolgens borstkanker kregen
  • Borstkankerpatiënten bij wie achteraf is nagegaan of ze hormonen hebben geslikt

Door middel van een meta-analyse van deze studies, concludeerden de wetenschappers dat 1 op de 50 vrouwen borstkanker kreeg als gevolg van de hormoonbehandeling. Bij vrouwen die alleen hormoontherapie met oestrogenen gebruiken, bleek het risico lager: 1 op de 200. Het effect gold volgens de onderzoekers bovendien voor alle leeftijdscategorieën.

Geen reden tot paniek

Toch is er volgens Dorenda van Dijken, gynaecoloog in het Amsterdamse OLVG West nog geen reden om ons zorgen te maken. “Deze analyse is niet meer van toepassing op de huidige situatie”, stelt ze in De Volkskrant. “In veel van de onderzochte studies zijn hormonen gebruikt die allang niet meer worden voorgeschreven, omdat bekend is dat ze het risico op kanker vergroten. Die hormonen zijn vaak ook nog eens langdurig voorgeschreven. Veel langer dan in Nederland gebruikelijk is.”

De meest gebruikte behandeling in Nederland - dydrogesteron en gemicroniseerd progesteron - geeft bij een gebruik van 5 jaar volgens onderzoekers slechts een licht verhoogd risico.

Gevaar van obesitas

Een ander detail uit de studie wijst bovendien uit dat de hoge borstkankercijfers mogelijk een andere oorzaak hebben. Zo is het risico op het krijgen van borstkanker even groot bij 50+ vrouwen met obesitas, als bij vrouwen die oestrogeen slikken tegen overgangsklachten.

“Nu het aantal vrouwen met overgewicht toeneemt, is dat een belangrijke boodschap”, zeggen gynaecologen van de International Menopause Society in een reactie aan de Volkskrant. “Als obesitas een medicijn was, dan zouden we aanraden dat niet te gebruiken.”

Lees ook

Waarom de overgang vaak wordt verward met een burn-out

Bron| De Volkskrant, The Lancet

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden