Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vergroot de overgang de kans op dementie bij vrouwen?

Een op de drie vrouwen krijgt dementie, terwijl dit bij mannen een op zeven is. En daar blijkt onze hormoonproductie een belangrijke rol bij te spelen. We leggen je uit welk verband er bestaat tussen de overgang en een grotere kans op dementie bij vrouwen. 

Kan hormoontherapie daarmee de oplossing zijn om de kans op dementie te verkleinen?

Het verband tussen dementie en de overgang

Volgens Alzheimer Nederland zijn er ongeveer twee keer zoveel vrouwen als mannen die dementie hebben. Eén van de redenen is dat vrouwen ouder worden dan mannen. Maar volgens onderzoekers Sylvester Heerwegh en Herman Depypere is er nog een oorzaak voor de grotere kans op dementie, namelijk: de overgang. In Psyche & Brein schrijven ze dat de productie van het mannelijke hormoon testosteron gedurende het leven gelijk blijft, maar dat de productie van het vrouwelijke hormoon oestradiol bij de overgang stopt. En dat blijkt ook invloed te hebben op je gezondheid. Oestradiol speelt namelijk niet alleen een rol binnen je menstruatie, maar helpt volgens wetenschappelijk onderzoek ook om je hersenen te beschermen. Daardoor lopen vrouwen die laat starten met hun menstruatie en vroeg in de overgang komen extra risico op dementie.

Daarnaast hebben vrouwen in de overgang vaak ook last van een tijdelijk geheugenverlies, door de afname van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Dit zou in combinatie met genetische aanleg mogelijk ook tot een groter risico op dementie kunnen leiden. Toch is er nog wel meer wetenschappelijk onderzoek nodig om dit verband echt te kunnen verklaren.

Lees ook:

Dít zijn vaak de eerste symptomen van de overgang

Hormoontherapie voor je hersenen

Uit eerdere studies bleek dat vrouwen die hormoontherapie ondergingen nadat ze in de overgang kwamen, in de jaren daarna minder cognitieve achteruitgang ervoeren dan de groep zonder hormoontherapie. Dit zou daarom mogelijk een oplossing kunnen zijn om het risico op dementie te verkleinen. Toch blijft het lastig te bepalen of dit echt een effect heeft, omdat het meestal zo’n twintig jaar duurt voordat dementie zich ontwikkelt. En een studie van twintig jaar is vaak moeilijk haalbaar. Daarnaast spelen volgens de onderzoekers het natuurlijke proces van het ouder worden en een (on)gezonde levensstijl een belangrijke rol bij het risico op dementie. Verder hebben ook genen en externe factoren invloed, waardoor het een complexe ziekte is.

Bron | Alzheimer Nederland, LINDA, EOS

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden