Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Vergeetachtig? Volgens onderzoek kan dat door de pandemie komen

vergeetachtig-pandemie.jpg

We zijn allemaal weleens wat vergeetachtig. Maar vergeet jij de afgelopen tijd meer dan normaal afspraken of verjaardagen? En kom je niet helemaal uit je woorden? Dat kan zomaar eens komen door de pandemie.

Uit onderzoek blijkt dat de pandemie meer invloed op ons geheugen heeft dan we denken.

Vergeetachtig door de pandemie

Ons leven kwam op z’n kop te staan toen begin vorig jaar het coronavirus uitbrak. Bij de een meer dan bij de ander, maar dat moment vergeten we allemaal niet snel. Hoeveel geheugen en tijdsbesef heb jij nog over de rest van dat jaar tot en met nu? De kans is groot dat je een stukje meer vergeetachtig bent geworden.

Uit onderzoek van Catherine Loveday, hoogleraar cognitieve neurowetenschappen aan de Universiteit van Westminister, blijkt namelijk het geheugen van een grote meerderheid van de ondervraagde mensen tijdens de pandemie iets te zijn verslechterd. En daar heeft de expert logische verklaringen voor.

Geheugen testen met vragenlijst

De deelnemers aan het onderzoek moesten de Everyday Memory Questionnaire (EMQ) invullen: een door medische experts opgestelde vragenlijst die het geheugen van mensen test. In deze vragenlijst moeten mensen aangeven in hoeverre ze iets vergeten zijn aan de hand van vragen als ‘ben je vergeten om mensen iets belangrijks te vertellen?’ en ‘kwam je terwijl je iets las erachter dat je het al eerder gelezen hebt?’.

En specifiek bij dit onderzoek moesten de deelnemers aangeven in hoeverre hun geheugen hen in de steek liet sinds de pandemie. Wat bleek? Maar liefst 80 procent die de vragenlijst invulde, gaf aan dat hun geheugen achteruit was gegaan. En dat waren voornamelijk vrouwen, die het over het algemeen ook zwaarder hadden de afgelopen tijd qua werk, relaties en stress.

Lees ook:
Nog nooit verteld: ‘Corona kostte mij mijn vriendschap’

Verminderd tijdsbesef

Dat geheugenverlies ging vooral om tijdsbesef, afspraken en woordenschat. Zo gaf 55 procent van de deelnemers aan te vergeten wanneer een bepaalde gebeurtenis plaatsvond. “Wanneer een herinnering opvallend, levendig of persoonlijk is en een verhaal wordt dat we vaak navertellen, kunnen we die precies vastpinnen in de tijdlijn van ons leven”, legt journalist Claudia Hammond, die meewerkte aan het onderzoek van Loveday, uit.

Maar aangezien we het afgelopen jaar door alle coronamaatregelen in de lockdown massaal veel minder ondernamen, leken alle dagen behoorlijk op elkaar. Zeker als je veel moest thuiswerken. “Dagen, weken, maanden zijn met elkaar versmolten”, aldus Hamond.

Afspraken vergeten en verminderde woordenschat

Wat ook uit het onderzoek naar voren kwam, is dat veel deelnemers afspraken vergaten. Ook afspraken in de zin van toezeggingen om iets te doen, maar het vervolgens dus niet doen. Net als vergeten dat jou iets is verteld of gevraagd. Dit zou volgens de onderzoekers veel te maken kunnen hebben met het feit dat je de afgelopen tijd bovengemiddeld veel thuis hebt gezeten.

En daar vind je geen gesprekjes of andere geheugensteuntjes voor dit soort afspraken. Hier hangt hoogstwaarschijnlijk ook de verminderde woordenschat wat mee samen. “We zijn de sociale interactie een beetje verleerd”, pent Hammond hierover.

Tijdelijk geheugenverlies

Geen zorgen: al deze (onschuldige) vormen van geheugenverlies zijn gelukkig tijdelijk. We komen langzaam uit de lockdown en nu het thuiswerkadvies wordt ingetrokken, komen we nog meer in sociaal contact. Dat is even wennen, dus geef jezelf de tijd.

Meer lezen over je geheugen en vergeetachtigheid?

Bron | BBC
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant