Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je af en toe een verdwaalde haar hebt op je kin

waarom-je-af-en-toe-een-verdwaalde-haar-hebt-op-je-kin.jpg

Je weet niet hoe -ie er komt. En toch zit -ie daar ineens: een lange, dikke, zwarte haar. Pontificaal op je kin. Niet heel charmant, maar in principe niks om je zorgen over te maken, of toch wel? Want hoe kan het dat je van de één op andere dag ineens last hebt van haargroei op je kin?

In principe is zo’n verdwaalde haar niks om je zorgen over te maken: bepaalde schommelingen in onze hormoonhuishouding hebben nu eenmaal invloed op haargroei.

Oorzaken haar op kin

Wanneer we bijvoorbeeld ovuleren produceert ons lichaam wat meer van het mannelijk hormoon testosteron. Dit kan ervoor zorgen dat onze oestrogeenreceptoren (die onze haargroei regelen) in de war raken. Hierdoor kun je ineens haargroei krijgen op plekken waar je dat eerder niet had. Denk bijvoorbeeld aan je bovenlip, kin, nek of navel. Daarnaast spelen ook andere hormonale factoren, zoals een zwangerschap of menopauze, een rol bij het ontstaan van ongewenste haargroei. Ook extreme stress kan hier invloed op hebben.

PCOS

In de meeste gevallen heeft zo’n verdwaalde haar dus te maken met een schommeling in je hormoonspiegel. Maar heel af en toe kan er ook iets anders aan de hand zijn, volgens dermatoloog P.Patel. “Het kan ook veroorzaakt worden door PCOS (Polycysteus ovarium syndroom). Deze hormoonstoornis treft één op de vijftien vrouwen wereldwijd en komt voor wanneer je eierstokken worden vergroot door cystes.” Als je naast plotselinge haargroei ook last hebt van andere symptomen zoals: acne, een verandering in je stem (lager, dieper) of een onregelmatige menstruatie, dan kun je het beste een afspraak maken bij de gynaecoloog.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN.be
Foto | iStock

Ook interessant