null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Verdachte moedervlek? Vijf signalen die kunnen wijzen op een melanoom

Een moedervlek kan zich ontwikkelen tot een melanoom, een agressieve vorm van huidkanker die zich relatief snel kan uitzaaien. Daarom is het zo belangrijk om een verdachte moedervlek op tijd te herkennen. Let vooral op deze vijf signalen.

Melanomen ontstaan uit pigmentcellen die vooral in de opperhuid zitten. In een moedervlek zitten die pigmentcellen in een groepje bij elkaar. Vaak ontstaat een melanoom vanuit een moedervlek. Als een pigmentcel in de moedervlek ongeremd gaat delen, dan verandert die van uiterlijk - de vlek is 'onrustig'. Als je ziet dat een moedervlek verandert, is het dus belangrijk dat je naar je huisarts gaat.

Zo herken je een verdachte moedervlek

Stichting Melanoom zette de vijf signalen van een melanoom op een rij:

Kans op genezing

Als een melanoom in een vroeg stadium wordt ontdekt, is die meestal nog goed te behandelen. Hij wordt dan operatief verwijderd. De kans op genezing is in dat geval meer dan 95 procent.

Melanoom voorkomen

Je kunt een melanoom zoveel mogelijk voorkomen door verstandig te zonnen. Dat betekent: niet verbranden, goed insmeren en tussen 11 en 15 uur de schaduw opzoeken, zeker in de zomer! Volgens metingen van het RIVM was in juli 2018 de hoeveelheid schadelijke UV-straling van de zon groter dan ooit. Het KNMI denkt dat dit een voorbode is van wat ons in toekomstige zomers te wachten staat...

Bron​ | iStock (foto)

Lees ook

Ouderdomsstaar: dit zijn de symptomen

Zo kom je erachter of je zonnebrandcrème nog goed is

Deze 3 lichamelijke klachten kunnen wijzen op leververvetting

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden