Kun je verbranden door het raam? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Verbranden door het raam, kan dat?

De zon schijnt en er is geen wolkje aan de lucht. Maar ook op deze fijne lentedagen kan het zo zijn dat je lange tijd binnen achter het raam zit. Bijvoorbeeld omdat het bureau waaraan je werkt bij het raam staat of omdat je naast het raam geniet van een kop thee of een boek. Dan ken je vast dat gevoel van de schroeiende zon op je huid wel. Maar kun je eigenlijk door het raam heen verbranden?

Het korte antwoord is: ja, ook door het raam heen kun je verbranden. Wij leggen je uit hoe dit zit.

UV-straling

Er zijn verschillende soorten ultraviolette (uv) straling, waarvan UVA en UVB-straling de bekendste zijn. Het grootste deel van de UVB-straling wordt door het glas tegengehouden, waardoor verbranden achter het raam lastig, maar niet onmogelijk is. Maar UVA-straling wordt niet tegengehouden door je ramen. Ongeveer de helft van deze straling komt namelijk wél door het glas heen. En laat dit nou juist het type straling zijn dat huidveroudering en huidkanker kan veroorzaken.

Verbranden achter het raam

UVA en UVB-straling zorgen ervoor dat je huid bruin wordt of verbrandt. De kans dat je door het raam heen verbrandt is klein, maar als je maar lang genoeg zit kan het wel. Niet alle straling wordt namelijk tegengehouden, dus zeker als je vaak en lang achter het glas zit is het oppassen geblazen.

Of je kunt verbranden of bruin kunt worden achter het raam, is afhankelijk van de zonkracht. Quest legt het als volgt uit: bruinen gaat het best bij een uv-straling tussen de 2900 en 3050 ångström, maar normaal glas laat geen stralen onder de 3000 ångström door. De straling moet dus behoorlijk hoog zijn om door het glas heen te kunnen komen. Maar onmogelijk is het dus niet. Zeker op een zonnige dag kun je bruin worden of verbranden als je maar lang genoeg achter het glas blijft zitten. Houd de weersverwachtingen dus goed in de gaten en let daarbij vooral op de zonkracht. Bij zonkracht 9 of 10 kun je buiten al binnen 10 minuten verbranden en is het dus goed om je huid te beschermen.

Minder snel bruinen en verbranden

Gelukkig hoef je je niet meteen zorgen te maken als je elke dag kort achter het raam zit. Het glas filtert de straling en houdt een deel hiervan tegen. Ook wordt een deel van de zonnestralen gereflecteerd, waardoor dit niet op je huid terechtkomt. Verbranden of bruiner worden achter een raam gaat dus een stuk minder snel dan wanneer je buiten in de zon zit.

Maar langdurige blootstelling aan UVA-straling kan voor mensen die achter glas zitten wel gevolgen hebben. Zit je dus lang in de volle zon in de auto of op kantoor? Dan kan het goed zijn om je huid ook binnen te beschermen met een zonnebrandcrème of dagcrème met SPF. Want ook achter het raam nestelen de stralen zich dus op je huid, waardoor je na langere tijd meer kans hebt om te verbranden.

Bron | Radar, Nationaal Huidcentrum, Max Vandaag

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden