Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Déze tien dingen kun je beter niet doen als je verbrand bent

deze-tien-dingen-kun-je-beter-niet-doen-als-je-bent-verbrand.jpg

We weten allemaal dat we ons goed moeten insmeren op een mooie zomerse dag. Tóch kan het gebeuren dat je verbrandt, zeker met de felle zonkracht. Als het kwaad al is geschied, zijn er een paar dingen die je absoluut niet moet doen om te voorkomen dat je klachten alleen maar erger worden.

We zetten tien dingen op een rij die je niet moet doen als je verbrand bent door de zon.

1. Strakke kleding dragen

Als je verbrand bent door de zon, moet je huid kunnen ademen om te herstellen. Je kunt daarom beter geen strakke kleding dragen. Dit kan namelijk leiden tot zwellingen en blaren op de verbrande plekken. Door losse kleding te dragen kan de huid koelen en stroomt het bloed makkelijker naar de verbrande huid, zodat de huid heelt.

Lees ook: Mét deze app is verbranden door de zon verleden tijd

2. Tegelijk aloë vera en vaseline smeren

Aloë vera is een natuurlijk wondermiddel dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen. Je kunt dit beter niet tegelijk met vaseline gebruiken, omdat je huid de hitte dan niet kan kwijtraken. Hierdoor gaan de goede eigenschappen van de plant verloren.

3. Te weinig drinken

Verbranding is niet alleen slecht voor je huid, maar ook voor de vochtbalans. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk dat je genoeg drinkt als je verbrand bent. Je lichaam heeft namelijk vocht nodig om je huid weer te vernieuwen.

4. Camoufleren met make-up

Misschien wil je je rode vervellende huid het liefst verbergen onder een laag foundation. Dit wordt echter afgeraden omdat je huid dan minder kan ademhalen én dus herstellen. Daarnaast brengt het smeren van make-up op een verbrande huid een risico op infectie met zich mee door het aantal bacteriën op sponsjes en kwasten.

5. Velletjes van je huid trekken

Het is verleidelijk om die vervelende velletjes van je verbrande huid af te trekken, maar dit is juist een teken van herstel. Wees daarom geduldig en laat de velletjes vanzelf van je huid vallen. Je kunt wel een vochtinbrengend product gebruiken om de huid te hydrateren.

Lees ook: Je verbrande huid insmeren met aftersun, heeft dat zin?

6. Blaren doorprikken

Zijn er zelfs blaren op je verbrande huid gekomen? Laat deze dan vooral met rust en prik ze niet door. Deze bubbels spelen een belangrijke rol in de bescherming van je huid. Smeer er aloë vera op of een ander middel tegen blaren.

7. Je huid exfoliëren

Exfoliëren is voor velen een geliefde beautybehandeling. Deze behandeling verwijdert dode huidcellen en zorgt voor een stralende, gezonde huid. Dit kun je beter bij een verbrande huid niet doen, omdat deze heel gevoelig is. Wacht dus minstens drie dagen totdat de huid weer is hersteld.

8. Crèmes met alcohol gebruiken

Check voordat je een crème opsmeert altijd de ingrediënten. Als er alcohol in zit, smeer deze dan niet op de verbrande huid. Door de alcohol worden er natuurlijke oliën uit de huid verdreven, terwijl deze zo hard nodig zijn om je huid te herstellen.

9. Geen ontstekingsremmers nemen

Als je huid verbrand is, reageert je huid alsof het een ontsteking is. Als je een ontstekingsremmer als aspirine of ibuprofen neemt, kan deze helpen om deze reactie te verminderen. De verbranding zal hierdoor minder pijn doen.

10. Naar buiten gaan zonder zonbescherming

Het beste is om de zon een paar dagen te vermijden als je erg bent verbrand. Als je tóch naar buiten gaat, vergeet dan niet om te blijven smeren. Gebruik een hogere factor om je huid optimaal te beschermen. Gun je huid ook de tijd om te herstellen door in de schaduw te gaan zitten of een hoed te dragen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Tipsenweetjes.nl
Beeld | iStock

Margriet extra 4

Heb jij Margriet Extra: Energiek & In balans al in huis? Een inspirerende special met veel handige tips die juist nú zo goed van pas komen. Over vol energie de zomer in te gaan, rust vinden in rituelen, wandelen en yoga en nog véél meer. Haal deze editie nu in de winkel óf bestel ‘m hier veilig online (zonder extra verzendkosten).

Ook interessant