Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Verbrand je meer calorieën als je diep nadenkt?

nadenken.jpg

Wanneer je een hele dag je hersenen aan het werk hebt gezet, of moeilijke stof hebt bestudeerd, voel je je aan het einde van de dag vaak moe en slaperig. En dat terwijl je lichamelijk helemaal niet zo actief bent geweest. Je zou dus denken dat diep nadenken ervoor zorgt dat studeren meer energie kost dan gewoon een beetje domweg televisiekijken. Maar is dat ook zo?

Onze hersenen zijn een grootverbruiker van onze energievoorziening. Maar liefst twintig procent van onze dagelijkse basisenergie wordt verbruikt door ons brein. Een brein gebruikt per seconde zelfs meer energie dan je (veel zwaardere) dijbeen tijdens het hardlopen.

Veel zintuigen

De Amerikaanse neurowetenschapper Ewan McNay van de University of Albany beweerde zelfs dat acht uur lang heel intensief nadenken ervoor kan zorgen dat je tweehonderd kilocalorieën meer verbrandt dan wanneer je voor je uit staart en niks in je opneemt. “Maar dan moet je dus wel acht uur lang veel zintuigen tegelijk gebruiken, als je een nieuw muziekinstrument gaat leren bijvoorbeeld,” vertelt hij aan Time Magazine. “Gewóón diep nadenken levert – voor acht uur – honderd calorieën extra verbruik op.”

Geen bewijs

De Nederlandse neurowetenschapper Christian Lohmann laat aan NRC weten dat hij niet begrijpt waarop McNay zijn conclusie baseert. “Er is geen bewezen antwoord op die vraag, maar het kan nooit veel zijn,” zegt Lohmann. “Het brein is áltijd actief, ook als je niet nadenkt. Er is grote achtergrondactiviteit. Als je diep nadenkt zal lokaal, in bepaalde hersengebieden, wel wat meer energie gebruikt worden, maar in andere gebieden kan dan best even wat minder gebruikt zijn. Op het geheel maakt het weinig uit. Ik zou eerder denken aan tien tot twintig extra kilocalorieën per uur.”

De waarheid ligt dus ergens in het midden. Maar één ding is zeker: al worden we niet per se slanker door diep na te denken, dommer worden we er zeker niet van!

Lees ook
Dit is de invloed van obesitas op je hersenen

Bron| Time, NRC
Beeld| iStock

Ook interessant