null Beeld

Verbrand je huid minder snel als je eerst onder de zonnebank gaat?

Het klinkt zo logisch: als je voor je vakantie alvast een paar keer onder de zonnebank gaat, verbrand je huid minder snel in de zon. Maar is dat wel zo?

We leggen het uit.

UVA- en UVB-stralen

Hoe bruiner je bent, hoe minder snel je verband, toch? Helaas werkt het niet zo. Van de zonnebank word je namelijk anders bruin dan van de zon, waardoor je er ook niet minder snel van verbrand. Dat heeft alles te maken met het verschil tussen UVA- en UVB-stralen. De zonnebank geeft vooral UVA-stralen af: dit zijn stralen die alleen inwerken op het pigment van de huid. Hierdoor krijg je een bruin kleurtje, maar veroudert je huid ook sneller. Dan wordt het eerder slap en krijg je sneller rimpels.

Verdikte opperhuid

De zon daarentegen geeft naast UVA-stralen ook UVB-stralen af, welke de opperhuid verdikken. Hierdoor ben je uiteindelijk beter beschermd tegen zonlicht en verbrand je minder snel. Kortom: de zon zelf, is nog altijd de gezondste bron van UVA-stralen. Toch betekent een bruin kleurtje helaas niet dat je minder hoeft te smeren met zonnebrand. Je verbrandt misschien wel minder snel als je al bruin bent, maar de schadelijke UVA-stralen van de zon kunnen nog steeds in je huid doordringen en hier schade aanrichten. Dit kan op de lange termijn tot rimpels en huidkanker leiden. De zon zo veel mogelijk vermijden en om de twee uur een dikke laag zonnebrandcrème smeren blijft dus het advies van experts.

Bron | HLN.be

Beeld | Getty Images

v

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden