Margriet logo
null Beeld

Verbrand in de zon? Dit gebeurt er met je huid

Dat je je altijd goed moet insmeren als je de zon in gaat, is bekend. En toch kan het nog wel eens voorkomen dat je niet bruin, maar rood thuiskomt. Dat voelt niet alleen pijnlijk, erg gezond is het ook niet. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je huid als je in de zon verbrandt?

Zo onschuldig als 'vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje' is het niet.

Soorten straling

Om te weten wat er precies gebeurt met je huid als je verbrandt in de zon, is het belangrijk om te weten hoe straling precies werkt. De zon geeft twee verschillende soorten stralingen af, namelijk ultraviolette straling, beter bekend als uv-straling, en infraroodstraling. Die infraroodstraling zorgt voor de warmte die je voelt op je huid als het zonnetje schijnt. Toch kunnen deze stralingen je huid niet verbranden, daar zijn namelijk de uv-stralingen verantwoordelijk voor. En die zijn extra verraderlijk omdat je deze, in tegenstelling tot de infrarode variant, niet voelt op je huid. Daarom kun juist als het bewolkt is hierdoor sneller verbranden.

Wat gebeurt er met je huid als je verbrandt?

Om erachter te komen wat er precies gebeurt met je huid als je verbrandt in de zon, is het belangrijk om te weten dat uv-straling in twee soorten kan worden opgedeeld: uv-A en uv-B. Het is vooral de uv-B-straling die er vaak voor zorgt dat je huid in de zon sneller verbrandt. Door de kortere golf van de uv-B-straling dringt deze door van je opperhuid tot aan de onderliggende lederhuid. En dat zorgt voor een beschadiging van je huidcellen en een mutatie in het DNA van de cel.

Rode huid

Wanneer je huid vaker in de zon verbrandt, sterven de huidcellen zelfs af. Daarbij maakt je lichaam een speciale stof aan waardoor je bloedvaten wijder worden. Dit zorgt dat er ontstekingscellen naar het verbrande huidoppervlak met de afgestorven cellen verplaatsen. Hiermee proberen deze cellen als het ware de brand te blussen en dat zorgt ervoor dat je huid rood wordt, op kan zwellen en pijnlijk kan aanvoelen. Daarnaast voelt je verbrande huid vaak warm aan, dat komt omdat de bloedsomloop door je verbranding is toegenomen.

Lees ook: Je verbrande huid insmeren met aftersun, heeft dat zin?

Vervellen

En bij verbranden hoort natuurlijk ook iets anders: vervellen. Dit proces ontstaat wanneer je lichaam weer nieuwe huidcellen heeft aangemaakt die de afgestorven cellen vervangen. Daarbij moet je huid plaatsmaken voor deze nieuwe cellen en dat zorgt er dus voor dat je gaat vervellen.

Huidveroudering of huidkanker

Als laatste is er ook nog de uv-A-straling. Wanneer je huid in de zon verbrandt door dit type straling, is er meer aan de hand dan dode huidcellen. Uv-A-straling dringt namelijk nog dieper door dan de opperhuid en lederhuid. En dat kan op de lange termijn zorgen voor huidveroudering en zelfs leiden tot huidkanker. Daarbij geldt: hoe vaker je verbrandt, hoe groter de kans. Altijd goed blijven smeren en niet te lang in de zon bakken dus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Verbranding voorkomen?

Hoe handig zou het zijn om een reminder te krijgen wanneer je je opnieuw moet insmeren. Dat kan nu, dankzij een automatisch insmeer alert via je telefoon. Met de gratis Zonadvies app van KWF kun je op elk moment van de dag in één oogopslag zien wat de

is op jouw locatie, je krijgt een persoonlijk zonadvies dat past bij jouw huidtype en je kunt een insmeer alert instellen. Zo krijg je via je telefoon te zien wanneer je weer moet smeren, handig!

Bron | NU.nl, KWF Kankerbestrijding

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden